Francuska stopira „beli šengen“ za Prištinu?

To bi bilo “na liniji” politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za “dublju integraciju EU”

Neizvesno je da li će Francuska dati zeleno svetlo za ukidanje viza za Kosovo na zasedanju Evropskog saveta, uprkos preporukama o “belom šengenu” koje su usvojili Evropska komisija i Evropski parlament, tvrde za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Prema rečima naših sagovornika, “crveno svetlo” Pariza Prištini bilo bi “na liniji” politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za “dublju integraciju EU” pre novog proširenja Unije, te u skladu sa činjenicom da Francuska već godinama ima problem zbog velikog broja ilegalnih migranata, zbog čega je i pooštrila zakon o migracijama.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da će neke članice EU “uspeti da slome otpor Francuske jer Kosovo već predugo čeka na viznu liberalizaciju, a beli šengen predstavljao bi ohrabrenje Prištini u nastavku briselskih pregovora sa Beogradom o rešavanju kosovskog pitanja”. U tom kontekstu, podsećaju da je Evropska komisija je letos potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju u vezi sa ratifikacijom sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i značajan uspeh u borbi protiv kriminala i korupcije, čime je zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju, a Evropski parlament je potom prošlog meseca podržao predlog da radna grupa otvori pregovore sa zemljama članicama EU o tom pitanju.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon izjavila je nakon prošlomesečnog glasanja u EP da su građani Kosova “korak bliže” putovanju bez viza u države Unije, dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uputio javnu zahvalnost EP na podršci za otvaranje pregovora o “belom šengenu”. Evropski savet, koji će imati “konačnu reč” o viznoj liberalizaciji, je, podsetimo, skup predsednika država ili predsednika vlada država članica EU, ministara spoljnih poslova, kao i predstavnika Evropske komisije.

Kosovska opozicija se juče vratila u skupštinske klupe, prekidajući tako bojkot parlamenta koji je bio izazvan nezadovoljstvom opozicionara zbog odbijanja vladajuće koalicije da na dnevni red stavi glasanje o rezoluciji kojom bi se kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju zabranilo da u Briselu sa srpskim predsednikom pregovara o korekciji granica. Parlament u Prištini juče je razmatrao nacrte zakona o ratifikaciji sporazuma koji će omogućiti Kosovu da dobiju sredstva iz IPA sporazuma u vrednosti od oko 50 miliona evra.

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, kazao je da su dobre vesti to što se opozicija vraća u Skupštinu, preneo je Radio KiM. “Vrlo brzo, verujem, u ovom duhu, bez vanrednog zasedanja, imaćemo plenarnu sednicu kojom će se spojiti dve vanredne sednice i imaćemo zajedničku rezoluciju za nacionalni konsenzus i zajednički tim iz parlamenta i vlade sa mandatom, a koji će da se suoči sa Srbijom u završnom dijalogu“, rekao je Veselji.

 

Izvor Danas, 20. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u