V. Jovanović: Saradnja s Kinom privlači pažnju velikih sila

Sada shvataju da na Balkanu imaju posla sa novonastalom svetskom silom, koja svoj uticaj širi brzinom svetlosti

U periodu velikih potresa na međunarodnoj sceni Srbija je osigurala dugoročnu političku i ekonomsku podršku Kine, jedne od najuticajnijih svetskih sila. Zahvaljujući tome, naša zemlja ulazi u period odlučujuće bitke za Kosovo i Metohiju sa snažnim saveznikom, čiji je glas presudan u svetskoj areni.

To su ocene sagovornika „Novosti„, nakon zvanične posete predsednika Aleksandra Vučića Kini. Posebno se izdvajaju i poruke koje su kineski predsednik i premijer, Si Đinping i Li Kećijang, preneli šefu naše države – da Peking želi nezavisnu, jaku i snažnu Srbiju. Ova poseta je otvorila i novo poglavlje u privrednoj saradnji dveju zemalja i osigurala paket investicija u Srbiju vrednih više od tri milijarde dolara.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za „Novosti„, da je zahvaljujući Vučićevim susretima s najvišim kineskim zvaničnicima Srbija ojačala veze sa još jednim strateškim partnerom:

– Videli smo da na Kinu možemo da se oslonimo u međunarodnoj areni, a posebno tokom naše bitke za odbranu KiM i sprečavanja Prištine da uđe u najvažnije organizacije. Uz to, i najnovije velike investicije osiguraće da se učvrste veze.

Intenzivni kontakti između Beograda i Pekinga nastaviće se već sledeće nedelje, kada će se Dačić, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, sresti sa kineskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Vang Jiem.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je posetu Vučića Kini kao istorijsku, kojom je naša zemlja ušla na velika vrata na svetsku pozornicu:

– Izboriti se za takvog prijatelja kao što je Kina, kao što je predsednik Kine, to je nešto što ni mnogo veće, važnije i bogatije zemlje u međunarodnim odnosima ne mogu da kažu za sebe. I lični odnosi koje je Vučić razvio sa kineskim rukovodstvom pokazuju koliko je važno ko vodi vašu zemlju.

Kad se podvuče crta pod višednevnu Vučićevu posetu Pekingu i Tjenđinu i njene rezultate, jasno je da je Kina odabrala da Srbija bude njen strateški partner u Evropi. To, po Vladislavu Jovanoviću, nekadašnjem šefu diplomatije, pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi.

– Ovo je dosad neviđeni zamah u razvoju odnosa sa velikom silom. Ni sa Rusijom nikada nije dostignuta ovakva razmera saradnje, a kamoli sa zapadnim zemljama. To privlači pažnju suseda, koji su ljubomorni na uspehe Srbije i pribojavaju se da ćemo još više ojačati. Ali i velikih zapadnih sila, koje su Balkan poodavno videle u svom džepu, a sada shvataju da to nije baš tako, odnosno da imaju posla sa novonastalom svetskom silom, koja svoj uticaj širi brzinom svetlosti, ne tomahavcima i bombama, već novcem i umećem.

NAJVEĆA GRINFILD INVESTICIJA OD 2000.
Kao najznačajnije rezultate posete Stevan Rapaić, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, izdvaja dva od ukupno 11 potpisanih ugovora:

– To su ugovor za RTB „Bor“ i ono što je možda još važnije – za izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu sa „Šandong Linglong“. To ulaganje od skoro milijardu dolara najveća je grinfild strana investicija koju je Srbija imala od 2000. godine.

UBRZAVANjE SVIH RADOVA
Osim što je naša delegacija, predvođena Vučićem, iz Kine došla sa potpisanih 11 važnih ugovora, srpska strana je od domaćina dobila i čvrsta uveravanja da će nekoliko započetih projekata biti maksimalno intenzivirani, ali i uskoro započeti novi.

Kinezi su dali garancije da će prionuti na završetak obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka, a ozbiljno su „zagrizli“ i za izgradnju mosta kod Vinče i otvaranje luke na Dunavu, kako bi infrastrukturno zaokružili industrijski park u Borči, čija gradnja uskoro treba da počne.

 

Izvor Novosti, 21. septembar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u