FCS odustao od filma „Mezimica“ zbog „ugleda Srbije u svetu“

Novi Upravni odbor je nakon zabrinutosti javnosti vezano za snimanje filma „Teret“, koji je odobrio bivši Upravni odbor, odlučio da razmotri projekte koji su dobili podršku države

Snimanje filma „Mezimica“ Nemanje Ćirpanića, po scenariju Dimitrija Vojnova, dovedeno je u pitanje nakon što je Upravni odbor Filmskog centra Srbije odlučio da se raskine ugovor o finansiranju ovog ostvarenja.

Scenarista filma Dimitrije Vojnov tvrdi da se radi o prvoj zabrani snimanja filma još od vremena „crnog talasa“, dok Upravni odbor FCS tvrdi da bi film naružio ugled Srbije u svetu.

U filmu „Mezimica“ trebalo bi da glume Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova, a producent je Svetozar Cvetković, poznati srpski glumac.

Vojnov je ranije naveo da ostvarenje „govori o bivšem DB-ovcu koji danas radi kao makro, pa od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce. Onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja“.

Upravni odbor FCS našao je da bi se ovim filmom ružio ugled Srbije jer se, kako navode, radi o „insinuacijama koje direktno optužuju Srbiju, s obzirom na to da se vađenje organa obavlja u Srbiji, vrše je lekari Kliničkog centra Srbije, a u svemu učestvuje policija Srbije“.

— Snimanje ovakvog filma skrenulo bi pažnju sa teme Žute kuće i osnivanja Specijalnog suda na Kosovu i Metohiji, na Srbe i relativizaciju odgovornosti – naveli su u Upravnom odboru FCS, a prenose „Novosti„.

Zbog brojnih kršenja procedure, pišu „Večernje novosti„, kao i zbog sadržaja filma, Upravni odbor i producenti su potpisali raskid ugovora.

— Novi Upravni odbor je nakon zabrinutosti javnosti vezano za snimanje filma „Teret“, koji je odobrio bivši Upravni odbor, odlučio da razmotri projekte koji su dobili podršku države, kako novac Srbije ne bi odlazio na projekte koji ruže njen ugled u svetu. Na sednici održanoj u četvrtak, 20. septembra, odlučeno je da se raskine ugovor za film „Mezimica“. Da je reč o spornom scenariju govori činjenica da je sam producent tražio od scenariste Dimitrija Vojnova da promeni scenario i da je sam Vojnov tražio od Filmskog centra da zaštiti svoj identitet i bude potpisan inicijalima – rekli su novinarima u Upravnom odboru FCS.

Vojnov je na to odgovorio da mu nije jasno zašto je projekat zabranjen kada je reditelj učinio sve što je od njega traženo u pogledu izmena na scenariju.

— Pre raskida ugovora postojali su pritisci da se izmeni scenario, što sam ja odbio i odlučio da budem potpisan pseudonimom – tvrdi Vojnov.

Direktor FCS Bojan Jevtić, međutim, iznosi nešto drugačiji stav.

— FCS nikada nije podržao projekat u kome „Srbi vade vitalne organe Albancima“, niti toga ima u filmu „Teret“, a ni u scenariju „Mezimice“, što je vrlo lako proveriti. Između ostalog, ugovor sa producentom projekta „Mezimica“ je sporazumno raskinut, tako da FCS više nema veze sa ovim projektom. Tužno je što se ovako delikatnim temama, koje s razlogom ostrašćuju mnoge, na ovaj način manipuliše, i što se one koriste za spinovanje i razračunavanje sa institucijom kulture koja je u prethodnom periodu uspela da obnovi srpsku kinematografiju i vrati srpski film na svetsku mapu. I najzad, verujemo da iza svega ovoga stoje neki drugi interesi od onih koji se javno proklamuju – rekao je Jevtić za „Novosti„.

Scenarista Vojnov je, sa svoje strane, prvobitnu verziju scenarijja za film „Mezimica“ podelio na društvenim mrežama i uputio otvoreno pismo FCS. A u polemiku na društvenim mrežama uključio se i Nikola Kojo.

„Hvala kolegama koji su hrabro istupili protiv fašističke zabrane snimanja filma, sedam dana pred početak. Želim vam da vam se ovo nikada ne dogodi“, napisao je Kojo.

 

Izvor Blic, 22. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u