Mond o Kosovu: Granice su nepovredive, ali nisu neprikosnovene

Francuski Mond objavio dva teksta o razmeni teritorija, kao i mapu Kosova sa svojim tumačenjem kako bi izgledala „izmena granica“

Pariski dnevnik ukazuje da „razmena teritorija zasnovana na čisto etničkim kriterijumima  zabrinjava“ i da se „u debati o izmeni granica između dve strane međusobno sudaraju etika i pragmatizam“

Francuski Mond objavio je dva teksta o eventualnoj razmeni teritorija između Beograda i Prištine, kao i mapu Kosova sa svojim tumačenjem kako bi izgledala „izmena granica“.

Mond ocenjuje i da su „etnički mozaik, ključna infrastruktura i kulturna zdanja prepreke za projekat ponovnog definisanja granica“.

Pariski dnevnik, u prvom tekstu, ukazuje da „razmena teritorija zasnovana na čisto etničkim kriterijumima – zabrinjava“ i da se „u debati o eventualnoj izmeni granica između dve strane međusobno sudaraju etika i pragmatizam“.

List prenosi objašnjenje francuskog geografa Mišela Fušea, koji kaže da „ne treba mešati nepovredivost i neprikosnovenost granica“.

„Granice su nepovredive sa stanovišta međunarodnog prava, to jest, ne mogu silom biti dovedene u pitanje, ali nisu neprikosnovene: mogu se pomeriti ako dve strane postignu sporazum“, kaže Fuše.

Priznat 1975. na Helsinškoj konferenciji SSSR-a i zapadnjaka, a svečano predstavljen 1990. Pariskom poveljom, ovaj princip je, napominje „Mond“, omogućio nemačko ujedinjenje nakon pada Berlinskog zida.

„Između 1989. i 1992, u Evropi – uključujući Ukrajinu i Belorusiju – bile su uspostavljene 22 nove granice, duge 11.149 kilometara“, izračunao je Mišel Fuše.

Pariski list napominje da bi, u slučaju teritorijalne razmene između Beograda i Prištine, međutim, prvi put bilo reči o novim granicama iscrtanim na čisto etničkoj osnovi, a ne na ranijim administrativnim linijama konstitutivnih republika, ili autonomnih regiona bivše Jugoslavije.

Ova novina, konstatuje se u analizi, u regionu u kojem etničko pitanje ostaje veoma živo, kod većine posmatrača probudila je obazrivost.

U drugom tekstu, „Mond“ navodi da je projekat ponovnog utvrđivanja granica na Zapadnom Balkanu predstavljen kao rešenje za stabilnost posle 20 godina zamrznutih sukoba, ali ističe da stanovnici „relevantnih zona“ strahuju od ponovnog „etničkog čišćenja“.

Pariski dnevnik je, na svom nalogu na Tviteru, objavio i mapu Kosova, uz koju stoji natpis: „Između Kosova i Srbije, etnički mozaik, ključna infrastruktura i kulturna zdanja predstavljaju prepreke za projekat ponovnog definisanja granica.“

 

Izvor Kossev/Tanjug/B92/Stanje stvari, 24. septembar 2018.

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u