Novosti: Srbija do kraja godine otvara tri nova poglavlja

Poslednji put Srbija je „otključala“ dve pregovaračke oblasti u junu u Luksemburgu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35

Tri pregovaračka poglavlja Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, saznaju „Novosti“ u Briselu. Kako EU trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve kako bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama.

Poslednji put Srbija je „otključala“ dve pregovaračke oblasti u junu u Luksemburgu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega smo dva zatvorili. Već tada smo bili spremni za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje. U fiokama briselske administracije ostale su, tako, na čekanju Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18).

—  Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri – ističe, za „Novosti„, visoko pozicionirani izvor iz Evropskog saveta.

Naš sagovornik potvrđuje da bi, zbog toga, bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine, što se uklapa u najave iz Beča.

Namera Srbije je da do kraja godine pripremi za otvaranje bar još i oblast 28, koja se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja. Međutim, mnogo toga ne zavisi od nas, u situaciji kada EU kreće u unutrašnju reformu, a pojedine države članice neprekidno nameću nove prepreke. Tako će, na primer, poglavlje 31 sigurno morati da sačeka bolja vremena i jer baltičke zemlje, među kojima prednjači Litvanija, smatraju da spoljna, bezbednosna i odbrambena politika nije dovoljno usaglašena sa EU, zbog odnosa sa Rusijom.

I iz Hrvatske su u poslednje vreme stizale pretnje da će usporiti i blokirati put Srbije ka EU, zbog napetosti u odnosima dveju zemalja, iako su u Briselu jasno istakli da bilateralni odnosi ne smeju da budu prepreka u pregovorima.

MERILA
U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga. Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje ovog poglavlja.

 

Izvor Večernje novosti, 24. septembar 2018.

 

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u