Šojgu: Sirija dobija S-300 u roku od dve nedelje

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta“, rekao je Šojgu.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtev izraelske strane, obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.

„Danas se situacija promenila. I to ne našom krivicom“, kazao je on.

Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.

„Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji“, naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

„To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenos ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane“, naglasio je Šojgu.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji tvrdi da odluka Rusije da opremi Siriju raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske i nije usmerena ni protiv jedne treće zemlje.

„Trebalo bi svima da bude jasno da ruske akcije imaju za cilj da obezbede bezbednost svojih trupa i neophodne su. Zbog toga se, i u ovom slučaju, Rusija rukovodi ovim interesima. Ove akcije nisu usmerene ni protiv jedne treće zemlje, već da zaštite naše trupe“, rekao je Peskov, prenosi Tas.

ASAD IZRAZIO SAUČEŠĆE PUTINU
Predsednik Sirije Bašar al Asad je, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, izrazio je žaljenje zbog gubitka ruskog aviona Il-20 sa 15 ruskih vojnika.

„Taj tragični incident rezultovao je smrću ruskih vojnika koji su izvodili plemenitu misiju borbe protiv terorista u Siriji“, rekao je Asad, a preneo Tas pozivajući se na sirijsku agenciju SANA.

Putin i Asad su razgovarali i o snabdevanju Sirije ruskim raketama S-300. Dvojica lidera su se, takođe, složila da nastave kontakte između Moskve i Damaska na različitim nivoima.

 

Izvor Tanjug/RTS, 24. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u