Vartolomej: Kijev će dobiti autokefalnost!

Došao je red na Ukrajinu da dobije autokefalnu crkvu i dobiće je, uprkos otporima. A dobiće je zato što je to njeno pravo

Carigradski patrijarh Vartolomej objavio je – posle nedeljnog bogosluženja u crkvi Svetog Foke – da će uskoro dati „autokefalnost Ukrajini“.

Pritom je naglasio: „Došao je red na Ukrajinu da dobije autokefalnu crkvu i dobiće je, uprkos otporima. A dobiće je zato što je to njeno pravo. Kijev ima pravo na autokefalni status“.

Dodao je da carigradsku patrijaršiju ne plaše pretnje na njen račun, ali nije precizirao na koje i čije pretnje misli.

Vartolomej je već zaljuljao svetsko pravoslavlje, ali, očito, nema nameru da se zaustavlja. Ali, ni drugi.

Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom – Onufrije – već je odbio da se sretne sa Vartolomejevim predstavnicima (egzarsima) za Ukrajinu.

Naglasio je da je njihov boravak u Ukrajini „antikanonski“.

Poglavar Ruske (zagranične) pravoslavne crkve – Ilarion – davanje autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima nazvao je „napadom na pravoslavlje“.

Episkop bački Srpske pravoslavne crkve – Irinej Bulović – upozorio je da namera patrijarha Vartolomeja razara pravoslavni svet.

Patrijarh Aleksandrijski Teodor i mitropolit Varšavski Sava u zajedničkoj izjavi su ukazali potezi patrijarha Vartolomeja provociraju unutarpravsolavni raskol“.

Nemački list Süddeutsche Zeitung procenjuje da `ukrajinski potezi` patrijarha Vartolomeja „mogu dovesti do najvećeg raskola u hrišćanstvu tokom proteklog milenijuma“. Do „potresa istorijskih razmera unutar pravoslavlja“.

Isti list predviđa da će doći do potpunog raskida odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije.

 

Izvor Fakti, 24. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u