Brnabićeva na prijemu kod Trampa – zahvalnost za razumevanje stavova Srbije

Ana Brnabić se uoči otvaranja Skupštine UN sastala i sa republikanskim senatorom Ronom Džonsonom

U Njujorku počinje 73. zasedanje Generalne skupštine UN. Delegaciju Srbije predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika uoči Generalne debate. Premijerka se zahvalila Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije, a u četvrtak će održati i govor pred Generalnom skupštinom. Sa premijerkom u delegaciji je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Okupili su se predstavnici 193 zemalje-članica svetske organizacije. U Njujorku su uvedene najstrože mere bezbednosti. Razgvaraće se o gorućim svetskim pitanjima a govoriće uticajni svetski političari.

Predsednica Vlade Srbije se našla na prijemu među oko 200 svetskih zvaničnika koji su bar kratko razgovarali s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Brnabićeva je rekla da je zahvalila Trampu u ime svih građana Srbije za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji – „da se razume naš stav i da se čuje naš glas“.

„Bilo je jako divno videti, i mislim da je to važno za građane Srbije, da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu, da svi prepoznaju napore predsednika Vučića da izgradimo jedan miran, stabilan, bezbedan region“, poručila je Brnabićeva.

Ističe a je uvek prva tema dijalog Beograda i Prištine ali da se govori i o reformama u Srbiji i dobrim ekonomskim rezultatima.

Na prijemu je, navela je premijerka, „bilo puno poznatih lica i partnera, starih saveznika i predstavnika zemalja s kojima još imamo otvorena pitanja“.

„Bilo je jako zanimljivo i korisno biti na jednom mestu sa svim tim ljudima“, navela je Brnabićeva.

„Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija, bilo je korisno i zanimljivo. Razgovarala sam sa predsednikom EK Žan Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovim“, navela je premijerka.

Ana Brnabić se uoči otvaranja Skupštine sastala sa republikanskim senatorom Ronom Džonsonom.

Premijerka Srbije će učestvovati i na skupu „Akcija za mir“ posvećenom mirovnim operacijama a u sredu će učestvovati i na globalnom „Blumbergovom“ biznis forumu.

Uoči generalne skupštine UN u čuvenom „Karnegi holu“ na Menhetnu čula se srpska muzika. Održan je koncert „Putovanje kroz zvuke Srbije“ gde su se publici predstavili izvođači čija je zajednička crta ljubav prema srpskom melosu i ritmu.

Organizaciju koncerta podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i brojni volonteri koji žive i rade u SAD.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u