Dodik: Ako Zapad nastavi da se meša, imaće RS protiv sebe

„Ne poštuješ nas – ne možemo ni mi vas poštovati“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se prilikom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Banjaluci nije pričalo o predstojećim opštim izborima u BiH i odbacuje spekulacije da je ruski ministar došao da ga podrži u izbornoj trci.

Nismo progovorili ni reč o izborima, ističe Dodik za Sputnjik i dodaje da su pričali o mešanju stranaca i da ga je upoznao sa tim šta i kako rade.

— Nije bilo priče o izborima. Da li ovi spekulanti to vide tako – ja ne mogu da zabranim ni njima, ni opoziciji. Na kraju krajeva, Lavrov je prošao kroz Sarajevo pre dolaska u Banjaluku. Ovaj sastanak je dogovoren pre godinu i po dana, kada sam ja bio u Moskvi i kad smo pričali da ćemo pokrenuti inicijativu (o izgradnji srpsko-ruskog hrama) i on je prihvatio da kad mi budemo spremni dođe u Banjaluku.

Ali su ga pitali u Sarajevu i za slučaj Davida Dragičevića…
— To govore ljudi koji nisu dostojni da rade posao ministra. Nisam progovorio ni reč sa gospodinom ministrom o tome, mi smo imali daleko važnija pitanja: da vidim kako ćemo dalje razgovarati o izgradnji gasovoda. Mi moramo dovesti gasovod od Zvornika i Bijeljine do Banjaluke. To je tema, a ovo će ovde da reše institucije. A šta je Crnadak hteo? Da li je Srpska bolja time što oni manipulišu čovekom koji ima svoju ličnu tragediju?

Da li strahujete da bi neko možda mogao da taj slučaj zloupotrebi na izborni dan, ili pak da se zbog kršenja izborne tišine ponište izbori u Banjaluci?
— Očigledno je da vlast ne pravi tu spekulaciju. Čujemo i mi svašta. Čujemo za pokušaj da se šestog neko okupi. Pa ima verzija kad dođu transportna vozila koja prevoze glasačke listiće da se neko napadne, pa da se kaže da tako ne može. Oni neće da razumeju da ne sprovodi izbore vlast u RS, već CIK BiH. To što neko sada kaže da se neće održati izbori verovatno krije saznanje da mi dobijamo te izbore. A opet ne vidim logiku, jer moraće da se nastavi da se dalje radi, a ako se ne održe izbori, mi ostajemo ovde na vlasti, a oni hoće da nas skinu s vlasti. Dosta je nelogičnih stvari, ali verujem da je sve na nivou spekulacija, osim jednog: mi imamo potencijal da putem naših institucija omogućimo fer i korektne izbore.

Vi ste kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH. Ukoliko pobedite, šta će vam biti akcenat?
— Poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, slovo po slovo. Dosta mi je više ljubavi ovih sa Zapada koji stalno govore kako nešto rade da nama bude bolje. Pitajte vi mene šta je meni bolje. Poštujte nas — poštovaćemo vas. Petljajte se u naše stvari – imaćete nas protiv vas. Ne možete, ambasadore, ko ste da ste, da dođete i razgovarate s nama o partnerstvu u institucijama RS koje je izabrao narod i da samo 10 minuta posle toga odete s onima koji ruše institucije RS. Nemojte onda dolaziti kod nas, eto vam oni.

Ne poštuješ nas – ne možemo ni mi vas poštovati. Britanija je poslala rezoluciju u SB UN koja kaže – srpski narod je u prošlom veku izvršio genocid. A vi niste? Ko je pobio one po Indiji, Africi? Tamo nije bilo genocida? Pa dosta je više vas i vašeg licemerja ovde. Kao, on ne manipuliše, a manipuliše Rusija koje nema ovde, koja dođe i podrži Bosnu, podrži RS. Da li je to legalan i ustavan pristup? Jeste. Pa šta onda hoćete?

I onda vam prišiju epitet da ste „ruski čovek“. Da li bodete oči time što se zalažete za jačanje odnosa sa Rusijom?
— Eto vidite, na nekoj sam crnoj listi, verovatno iz tog razloga. Sad će me i Britanci staviti jer sam im se suprotstavio. Oni ovde dižu neke pobune i smatraju da je to demokratija. Pa nije. Demokratija je poštovanje institucija i procedura. A sad oni nama pričaju o ruskom uticaju, a ne pričaju o svome. Ja poštujem gospodina Lavrova i njegov pristup: poštuje Ustav BiH, poštuje Dejton i poziciju RS. A ovaj ne poštuje. I ja njemu treba da se klanjam, a da kažem Lavrovu – ma ne treba ti da dolaziš. Naravno da nije logično ni fer. Prema tome, ako hoće sa nama korektan odnos, imaće ga. Kao član Predsedništva nemam nameru da pravim loše ni Bošnjacima, ni Hrvatima, ni bilo kome. Nijedan im projekat neću zaustaviti, a oni su nama to masovno radili u prošlom vremenu. Evo, ukoliko se desi da još jednu stvar onemogućite Srpskoj – nema vam Bosne.

 

Autor Tanja Trikić

 

Izvor Sputnjik, 25. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u