Dodik: SAD se i dalje mešaju u unutrašnje poslove BiH

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da, ako pobedi na izborima za člana Predsedništva BiH, neće ići da živi u „bliskoistočno Sarajevo“

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio za TV Prva da, ako pobedi na izborima za člana Predsedništva BiH, neće ići da živi u „bliskoistočno Sarajevo“.

On je, gostujući u Jutru sa Jovanom i Srđanom, objasnio da u Republici Srpskoj Sarajevo dele na istočno i „bliskoistočno“.

„Bliskoistočno“ je ono federalno, gde se nalaze sve institucije BiH, u koje se on, ako pobedi i postane srpski član Predsedništva BiH, neće preseliti.

Govoreći o predizbornoj kampanji koja se polako i privodi kraju pred izbore u BiH, Dodik optužuje članove ambasada SAD i Velike Britanije da idu i prete ljudima sa njegove liste da će ih, ako glasaju za Dodika, procesuirati za neke zločine.

„Ta priča američkog predsednika da se SAD ne mešaju nije tačna jer se Amerika na sve moguće načine, zajedno sa Britanijom, meša u sve poslove u BiH, pa i u RS“, kazao je Dodik.

On je optužio ambasade SAD i velike Britanije da se mešaju u sve. „Dvadeset godina se mešaju, ulaze u sve segmente društva. Traže donošenje određenih odluka koje nama ne odgovaraju, a sve predstave kao uslov evropske integracija, pa još ih podrži i visoki predstavnik u BiH“, kaže Dodik.

„Ja pokušavam da obezbedim komunikaciju gde može, a gde mora da se odbije ja odbijam“, kazao je predsednik RS i kao ilustraciju ispričao događaj sa bivšim ambasadorom SAD koji je došao kod njega i izričito zahtevao da gradonačelnik Srebrenice ne može biti Srbin.

„Dođe ambasador SAD i kaže ne može Srbin da bude gradonačenik Srebrenice. Ja pitam zašto ne može, a on kaže da neće ni da diskutuje o tome. Ja kažem neću ni ja, biće Srbin. Posle budu izbori i pobedi Srbin“, ispričao je Dodik.

Takođe, odbio je optužbe Mladena Ivanića da se Srbija meša u izbore u BiH, rekavši da su to potpune neistine.

 

Izvor B92, 26. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u