Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током обележавања Дана Републике Српске, Бањалука, 09. јануар 2018. (Фото: Министарство одбране РС)

Izborni i vanizborni scenariji u Republici Srpskoj

Hod po tankoj žici između spremnih scenarija njegovog rušenja i kampanje da dobije podršku naroda najveći je izazov u Dodikovoj karijeri

Što se tiče Republike Srpske, jedino je izvesno da su izbori zakazani za 7. oktobar. Sve ostalo, pa i to da li će se oni održati, ostaje neizvesno. Milorad Dodik je u priličnoj prednosti u odnosu na oponenta Mladena Ivanića, a Željka Cvijanović u nešto manjoj prednosti prema Vukoti Govedarici u trci za predsednika Republike Srpske, no izgleda da je rezultat izbora sve više u drugom planu. Da budem precizniji, rezultat će biti bitan ako bude mala razlika između glavnih aktera, jer to je sjajan povod za još jednu u nizu obojenih revolucija.

OPOZICIJA U POTRAZI ZA IDENTITETOM
Doduše, povod bi mogao da bude i ako Dodik i njegovi saborci budu ubedljivi na tim izborima, jer baš je to ono što nikako ne bi smelo da se dogodi u planovima zapadnih ambasada koje pokušavaju da utiču na izborne rezultate iz Sarajeva. Otuda, nemojte se začuditi kada posle izbora, ako se uopšte održe, krene orkestrirana kampanja kako su izbori pokradeni, uz pozive narodu na ulične nemire i proteste protiv „lopova i diktatora“ iz Laktaša.

Najveći problem zapadnim kreatorima nemira je zapravo opozicija koju favorizuju. Kada ih čovek posmatra sa strane ne zna se da li da im se smeje ili da plače nad gomilom njihovih sumanutih poteza. Po pitanju programa nemaju ama baš ništa, a jedino što ih spaja je mržnja prema Dodiku. Tanko za bilo šta ozbiljno. Kako bi negde pronašli svoj identitet sve više trče na banjalučki Trg Krajine u zagrljaj ocu pokojnog Davida Dragičevića, ne bi li na tragediji dobili koji poen, računajući da višemesečni protesti imaju snagu da pokrenu lavinu protiv Mileta.

Sve bi to možda i bila dobra računica da Davidov otac nije počeo da dovodi na proteste nekadašnje muslimanske ratne komandante i da javno govori kako će pozvati i vehabije na proteste. To je kod Srba upalilo lampicu da je taj protest odavno izgubio svoju humanu dimenziju i da je to par excellence politička ujdurma. Dabome, retko ko ima nameru da se zapita odakle novac za svakodnevne proteste, ko osmišljava akcije, ko plaća održanje energije tog protesta, ikonografiju, propagandni materijal. Složećemo se da se samo od sebe to nikako ne može održati.

Građani Banjaluke za trobojkom Republike Srpske tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Građani Banjaluke za trobojkom Republike Srpske tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Vratimo se samim izborima, opet naglašavajući, ako se održe. Naime, već imamo pretnje da se izbori neće održati ukoliko se, kako otac pokojnog Davida Dragičevića naglašava, ne pronađu ubice njegovog sina. Kako sam kaže, on će uzeti pravdu u svoje ruke. Naravno, svaka ozbiljna vlast ovakav scenario može da spreči, no pitanje svih pitanja je da li je Dragičević ovako nešto ispalio u afektu ili mu je neko, ko inače podupire te proteste, rekao da to kaže, obezbedivši mu pritom logistiku za početak bezumlja.

SVILEN GAJTAN
Svakako da će svaki roditelj veoma emotivno doživeti scenario u kojem vlast sklanja sa ulice čoveka sa kojim se sukobljava i kom je dete stradalo. Da se razumemo, na tu emociju se i ide tokom čitavog trajanja uličnih zbivanja u Banja Luci. U datim okolnostima, dovoljna je mala iskra na tom protestu pred same izbore koju bi tamošnja opozicija iskoristila da na izbore ne izađe, već da pozove pristalice na ulicu i da, recimo, zatraže „smenu diktatora“, te da se sa ulica neće povući dok im se zahtev ne ispuni i da je besmisleno da na izbore izlaze dok „diktator hapsi one koji traže pravdu“.

U toj varijanti jedini izbori bi bili oni na ulici i vlast bi se tako preuzimala. Svakako da bi muslimanske vlasti u Sarajevu tako nešto jedva dočekale, a zapadne ambasade koje bi unapred sve pripremile lagano bi kroz haos finiširale scenario. Postoji i druga varijanta. Recimo da se izbori održe. Ali budući da se sve vreme govori kako su oni unapred pokradeni, svaka Dodikova pobeda već sada je kod jednog dela javnosti unapred delegitimizovana, što je takođe odličan povod za izazivanje haosa.

Pitanje svih pitanja je koliko će se to masovno primiti kod naroda. Za takav scenario njegovi kreatori bi morali da tokom izbornog dana izazivaju sukobe na biračkim mestima ili da izmisle nekakvo dopisivanje glasova, možda snimak navodne kupovine glasova i sl.

Rezime svega bi bio da Dodik mora svu pažnju da usmeri i na najsitnije detalje koji bi eventualno mogli da ga dovedu u mat poziciju. Njemu se sada traži dlaka u jajetu kako bi mu se spremio svilen gajtan. Hod po tankoj žici između već spremnih scenarija njegovog rušenja i kampanje da dobije ubedljivu podršku naroda verovatno je za njega najveći izazov koji je ikada imao. Ipak, pored toga, to je izazov i sa srpski narod, na koji nikako ne bi valjalo da ponovo nasedne, kao što smo mi u Srbiji naseli Petog oktobra.

Demonstranti sa zastavama Otpora i raznih drugih pokreta i političkih stranaka tokom demonstracija ispred Narodne skupštine, 05. oktobar 2020. (Foto: Tanjug/Rade Prelić)
Demonstranti sa zastavama Otpora i raznih drugih pokreta i političkih stranaka tokom demonstracija ispred Narodne skupštine, 05. oktobar 2020. (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Pamet u glavu dragi Srbi u Republici Srpskoj.

 

*Autor je advokat, narodni poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u