Nova kriza u EU: „Salvini se ponaša kao Pontije Pilat“

„Ne prihvatamo lekcije o pravima ili humanosti od gospodina Makrona“, saopštio je Salvini

Uoči izbora za Evropski parlament naredne godine retorika vodećih zemalja Evropske unije je svakim danom sve oštrija.

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo optužila je italijanskog ministra i protivnika imigracija Matea Salvinija da se ponaša „kao Pontije Pilat“, rimski zvaničnik koji je odbio da prihvati odgovornost za sudbinu Isusa Hrista.

„Gospodin Salvini je danas kao Pontije Pilat. To je sramotno“, rekla je ministarka Loazo francuskom radiju RTL.

Nekoliko sati ranije francuski predsednik Emanuel Makron rekao je novinarima da je Italija „odlučila da više ne sledi međunarodno pravo, posebno humanitarno pomorsko pravo“, prenosi Rojters.

Salvini, inače lider krajnje desničarske partije Liga, optužio je danas Makrona za licemerje, rekavši da su Francuzi proteklih meseci vratili više od 50.000 migranata sa italijanske granice.

„Ne prihvatamo lekcije o pravima ili humanosti od gospodina Makrona“, saopštio je Salvini.

Odnosi između Pariza i Rima su se pogoršali otkako je nova italijanska vlada u junu stupila na dužnost i odmah zatvorila svoje luke za humanitarne brodove koji spasavaju migrante u moru kod obala Libije, a time je primorala druge države članice EU da priskoče migrantima u pomoć.

U najnovijem takvom incidentu, Francuska, Portugal, Španija i Nemačka saglasili su se u utorak da prime migrante sa spasilačkog broda „Akvarijus“, nakon što je Italija odbila da dozvoli tom brodu da se ukotvi.

Italija je primila više od 650.000 migranata u proteklih pet godina, navodi britanska agencija.

U skladu s pravilima EU, tražioci azila treba da ostanu u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu dok im se zahtev za azil ne obradi, a taj proces može potrajati godinama.

Međutim, mnogi migranti koji dođu do Italije žele da odmah nastave put ka bogatijim severnim zemljama, uključujući Francusku.

Francuzi su zabranili migrantima da prelaze njihove granice, ukazujući da propisi EU moraju da se poštuju.

 

Izvor Tanjug/B92, 26. septembar 2018.

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u