Petar Akopov: Trampu nikada neće oprostiti odricanje od globalizma

Njegova ključna poruka u GS UN je bila: „Mi odbacujemo ideologiju globalizma i prihvatamo ideologiju patriotizma“

Nastup Donalda Trampa pred generalnom skupštinom UN odrazio je svu podvojenost i njegovog ličnog položaja i današnje uloge SAD  u svetu.

Nesumnjive Trampove ekonomske uspehe devalvira moćna agitacija protiv njega i u Sjedinjenim Državama i na Zapadu u celini. Razlog je na površini u njegovom pogledu na globalizaciju koji je potvrdio i u govoru na Ist riveru.

U sali Generalne skupštine razlegao se smeh kad je američki predsednik počeo da nabraja uspehe svoje administracije. Taj smeh nije bio izazvan time što je neumesno hvaliti sam sebe pred međunarodnom zajednicom.

Američki i evropski mediji Trampa predstavljaju kao nekompetentnog čudaka koji se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, a još ga ne podnosi većina njegovog naroda. Kao čoveka koji se slučajno našao u predsedničkoj fotelji i koji u svakom trenutku može izgubiti zbog impičmenta koji mu sledi.

To je virtuelna realnost u koju veruju mnogi, čak i među onima koji su u Generalnoj skupštini slušali Trampov govor. Zato su se i smejali, uprkos tome što je Tramp izgovorio suštu istinu. U SAD je u toku impresivan ekonomski rast za koji je nesumnjivo zaslužan Trampov kurs. A kakav je to kurs?

Onaj „avanturistički“ i „ludački“ koji je za sve tobože i štetan i opasan. Tramp spaja tvrdi protekcionizam i agresivni pritisak na `ostatak sveta` – sa ambicijom da poboljša trgovinski bilans SAD i da u zemlju vrati proizvodnju. I on je u tome uspešan, što i brojke pokazuju.

Ali, da li je Tramp u svojoj spoljnoj politici baš sasvim štetan? Može li se tvrditi da je sve uplašio, a da ništa time nije postigao? Sve je sasvim obrnuto. Naprosto treba imati u vidu – od čega je on počeo i šta želi.

Sjedinjene Države su poziciju svetskog hegemona izgubile pre njegovog izbora za šefa države, a odnos u svetu prema njima je nastavio da se pogoršava.

Odnosi sa EU bili su napeti… odnosi sa Rusijom potpuno poremećeni. Približavanje Moskve i Pekinga se ubrzavalo. Drugim rečima, sve je bilo izgubljeno pre Trampovog dolaska na vlast. Pritom: izgubljeno na putu borbe za zadržavanje SAD na pozicijama svetskog hegemona.

Tramp je došao na vlast pod parolom odustajanja od globalizma i aspiracija na vladanje svetom. Trampu su važne samo SAD. I zato što shvata kolika je globalizam utopija i zato što je istinski američki patriota.

Za njega su zaista na prvom mestu interesi SAD kao države, a ne napredovanje globalizacije sa osloncem na SAD a pod rukovodstvom nadnacionalne svetske finansijske elite. Radi dostizanja svog cilja – „učiniti Ameriku opet velikom“ – Tramp je istumbao celu međunarodnu situaciju koja se ionako bila pogoršala za Sjedinjene Države.

Doveo je u pitanje neophodnost NATO, podrivački delovao protiv EU, stigao do opasnosti carinskog rata sa Kinom, raspaljivao krize – prvo povodom Severene Koreje, pa povodom Irana. Trampu su bili potrebni ustupci i od partnera i od protivnika.

On sada preti Iranu i potpuno ga bezrazložno naziva sponzorom svetskog terorizma. Nije mu to potrebno da bi započeo novi rat na Bliskom istoku. Američki predsednik preko igre sa Iranom želi da Sjedinjenim Državama vrati glavnu ulogu na Bliskom Istoku, da vrati poverenje Saudijaca u SAD i da vrši pritisak na Evropu koja računa na povoljne ugovore sa Iranom.

Zato je Tramp predložio da zemlje Persijskog zaliva, Jordan i Egipat, stvore svoju „stratešku alijansu koja će region dovesti do procvata, stabilnosti i bezbednosti“. Sve u svemu, Tramp nastoji da učvrsti pozicije SAD, ali više ne kao svetskog žandarma i diktatora, već kao najjače i najuticajnije svetske sile koja ne mora da troši trilione dolara na svoju spoljnu ekspanziju.

Nezavisno od toga hoće li Tramp uspeti u svojim namerama, rezultat će biti drugačije Sjedinjene Države. Uostalom, povratak starom modelu sa SAD u ulozi svetskog diktatora nije moguć zbog toga što se promenio odnos snaga u svetu.

Tramp iz novog odnosa snaga želi da izvuče korist za Ameriku. „SAD neće govoriti kako morate da radite i živite i kome da se klanjate… Patriotizam i prosperitet i ponos treba da caruju u svetu. Miru i slobodi dajemo prednost nad dominiranjem i porazima (drugih)“ – ovim rečima je Tramp završio svoj njujorški govor.

Njegova ključna poruka je bila: „Mi odbacujemo ideologiju globalizma i prihvatamo ideologiju patriotizma“. Upravo zbog odricanja od ideologije globalizma Trampa ovoliko mrze globalističke elite.

To je i razlog što pokušavaju da podriju njegovu vlast u Sjedinjenim Državama i da ga učine smešnim u međunarodnoj areni.

U ratu koji je u toku ne može biti ni primirja.

 

Izvor Fakti, 26. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u