Tramp poručio Ani Brnabić da su Srbi „dobar narod“

Razgovarala i sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, premijerom Bugarske…

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Amerike Donaldu Trampu na promeni odnosa aktuelne administracije u Vašingtonu prema Srbiji i razumevanju za stavove naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije. Prvi čovek SAD je na to, kako saznajemo, uzvratio rečima – Srbi su dobar narod.

Predsednica Vlade je u ponedeljak veče prisustvovala tradicionalnom prijemu koji američki predsednici priređuju uoči početka Generalne debate u Skupštini Ujedinjenih nacija, a sutra će se obratiti predstavnicima zemalja članica.

Prema našim nezvaničnim informacijama, Amerika je spremna da se kosovsko pitanje „preispita“ i ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, oni će ga prihvatiti. To je sve do letos bilo nezamislivo, jer je Vašington kosovsku temu smatrao zatvorenom knjigom. Ipak, poseta Americi naših zvaničnika u julu i ceremonija obeležavanja sto godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući, kao i diplomatski napori predsednika Aleksandra Vučića, bacili su novo svetlo na odnose dveju zemalja i oni su krenuli drugačijom putanjom.

— Ne mogu da kažem da smo imali prilike za neki dug razgovor, ali sam se predsedniku Trampu zahvalila u ime naših građana za jedno novo razumevanje i otvorenost prema Srbiji i da se čuje naš glas. Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija. Razgovarala sam sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovim – kazala je premijerka.

Svoju posetu SAD i učešće u generalnoj debati na GS UN, Brnabićeva će iskoristiti da u susretima sa svetskim liderima predstavi šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama, da podseti da je ovo sada drugačija Srbija, koja se bori i uvažava partnere u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o razgovorima Beograda i Prištine, ona je na početku svoje posete Njujorku naglasila da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rešenja:

— Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu.

Nacionalni prioritet Srbije je postizanje političkog rešenja za pitanje KiM. Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, branimo međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele.

Dačić, koji je član srpske delegacije na zasedanju GS UN, sastao se sa kineskim kolegom Vang Jijem i tom prilikom potvrđeno je veliko prijateljstvo, strateško partnerstvo i čvrsto savezništvo između dve države.

 

Izvor Večernje novosti, 26. septembar 2018.

 

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u