Dačić: Priština se bruka, tri zemlje demantovale priznanja

Izjavio da su mu predstavnici Omana i Ugande rekli da njihove zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova. „Isto je rekao ministar iz Lesota“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je „blamažom“ i „brukom“ sve to što predstavnici prištinskih vlasti rade na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Dačić je za Dnevnik RTS naveo da je Priština u Njujork poslala 41 predstavnika, dok srpska delegacija koju predvode premijerka Ana Brnabić i on ima devet ili deset članova.

Šef srpske diplomatije je naglasio da prištinska delegacija nije zvanično pozvana i podsetio da njeni predstavnici „ne mogu da uđu u salu gde se održavaju sastanci, ali se nalaze po hodnicima“.

„Ako pogledate tvitove i razne vesti koje oni puštaju, to je uglavnom reč o tome da je neko nekoga sreo u hodniku. U utorak je bila jedna velika blamaža gde je marokanski premijer sedeo i oni su mu prišli i posle toga stavili tvit da sa Marokom razgovaraju o uspostavljanju diplomatskih odnosa“, rekao je Dačić.

On je dodao da ga je „odmah zvao marokanski ministar“.

„Oni su se prenerazili, napisali su demanti, znači sve što rade je bruka“, kazao je Dačić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 27. septembar 2018.

TRI ZEMLjE DEMANTOVALE PRIZNANjA
Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio da su mu u Njujorku predstavnici Omana i Ugande rekli da njihove zemlje nisu nikada priznale nezavisnost Kosova.

Ivica Dačić kazao je za RTS da je s ministrima Omana i Ugande, zemalja koje su na spisku Prištine da su priznale Kosovo, razgovarao tokom zasedanja Generalne skupštine.

„Isto je rekao i ministar iz Lesota. Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. Nije mi teško, meni je to glavna politička aktivnost. Niz bilateralnih sastanaka sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova da tu odluku preispitaju, odnosno da oni koji nisu priznali učvrste svoj stav“, rekao je Dačić za Dnevnik RTS.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u