FED digao kamatne stope treći put u 2018.

Kamatne stope su podignute za četvrtinu procenta, na 2,25 odsto, što je najviši nivo u poslednjoj deceniji

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), podigla je svoje kamatne stope treći put ove godine.

Odluka je doneta zbog dinamičnosti američke ekonomije, sa ciljem da se izbegne pregrevanje ekonomije koja je za sada zdrava uprkos trgovinskom ratu.

Kamatne stope su podignute za četvrtinu procenta, na 2,25 odsto, što je najviši nivo u poslednjoj deceniji. Federalne rezerve predviđaju još jedno povećanje stopa u ovoj godini i tri puta u narednoj, navedeno je u toj banci.

Predsednik FED-a Džerom Pauel je na konferenciji za novinare govorio o „sve većoj zabrinutosti kompanija“ zbog efekata trgovinskog rata s Kinom na njihove aktivnosti.

Kao najčešće strahove Pauel je naveo lance nabavke, porast troškova i gubitak tržišta a dodao je da se FED brine zbog „gubitka poverenja firmi koje smanjuju ulaganja“.

On je takođe rekao da FED odluke donosi nezavisno od „političkih faktora“, imajući u vidu nedavne kritike predsednika Donalda Trampa na račun centralne banke zbog podizanja kamatnih stopa.

Predsednika FED-a nije govorio o carinama, ali je u julu rekao da će carine „dugoročno biti loše po američku i ekonomije drugih zemalja“.

 

Izvor Beta/B92, 27. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u