MMF odobrio Argentini najveći aranžman u istoriji

Obim ukupnog paketa pomoći sada je 57,1 milijardu dolara, od čega je već isplaćeno 15 milijardi, a sada se može isplaćivati daljih oko 35 milijardi

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio Argentini dodatnih 7,1 milijardu dolara zajma u okviru spasilačkog paketa pomoći, koji sada predstavlja najveći ikada odobren kreditni paket ove svetske finansijske institucije, saopštila je direktorka MMF-a Krisitn Lagard.

Kako izveštava Fajnenšel Tajms, iz MMFa su dodali da će Argentini omogućiti da dobije više gotovog novca unapred povećanjem iznosa koji će toj latinoameričkoj državi biti na raspolaganju od sada do 2019. godine za dodatnih 19 milijardi dolara.

S tim promenama, obim ukupnog paketa pomoći će narasti na 57,1 milijardu dolara, od čega je već isplaćeno 15 milijardi, a sada se može isplaćivati daljih oko 35 milijardi dolara do kraja sledeće godine.

„Ovo je najveći zajam u istoriji MMF-a”, rekla Lagard u sredu, nakon što je u Njujorku objavljen konačan ugovor o kreditu.

Britanski Gardijan prenosi da je kredit odobren uz pooštrene uslove, uključujući i obavezu Buenos Ajresa da u 2019. godini budžetski deficit svede na nulu.

Argentina je prvobitno obezbedila od MMF-a zajam od 50 milijardi dolara sporazumom zaključenim u junu, nakon što je zemlja upala u valutnu krizu, koja se odrazila na deprecijaciju pezoa i na dvocifrenu inflaciju.

Ministar ekonomije Nikolas Duhovne rekao je da je MMF u poslednjem trenutku pristao da poveća kreditni paket za 7,1 milijardi dolara.

Lagard je navela da je u sklopu dogovora, argentinska centralna banka prihvatila da interveniše na valutnim tržištima samo u slučaju ekstremnih okolnosti, dodajući da će novi iznos pomoći omogućiti vladi Argentine da se uhvati u koštac sa izazovima.

Sporazum dozvoljava Centralnoj banci Argentine da interveniše samo kako bi stabilizovala domaću valutu, i to u slučaju da pezo deprecira ispod kursa od 44 pezoa za dolar. Trenutni kurs iznosi 39 pezoa za dolar. Argentinska valuta je izgubila 50 odsto vrednosti od početka godine.

Sporazum je objavljen samo dan nakon što je guverner Centralne banke Argentine Nikolas Kaputo neočekivano podneo ostavku, navodno zbog neslaganja sa smernicama MMF-a, kojima se ograničava buduće intervenisanje banke za spasavanje pezoa, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 28. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u