Protest Srbije UN zbog prištinske delegacije

Upitan da li njihovo „lobiranje“ može da ima posledice po Srbiju, Dačić je odgovorio da ne može, jer „oni više nemaju taj prostor koji su imali nekad“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija uputiti protest Ujedinjenim nacijama zbog prisustva članova prištinske delegacije u zgradi UN, tokom trajanja Generalne skupštine, koja to zloupotrebljava.

Dačić je objasnio da se pojedini bilateralni sastanci održavaju i na hodnicima i dodao da su samo za taj prostor članovi prištinske delegacije dobili propusnice, kao i da to „zloupotrebljavaju“ kao u slučaju sa premijerom Maroka.

„Premijer Maroka je u jednom od tih hodnika sedeo i pio kafu, oni su mu prišli i pitali ga da li je slobodno, seli, uslikali se i objavili na Fejsbuku da su razgovarali o uspostavljanju diplomatskih odnosa. To je premijer Maroka odmah demantovao“, rekao je Dačić za televiziju „Prva“.

Šef srpske diplomatije objasnio je da je prištinska delegacija u zgradi UN prisutna zahvaljujući propusnici na kojoj stoji oznaka „O“, koja znači „drugi, ostali“.

„Iskoristili su to što je na KiM prisutna mirovna misija i preko njihovog departmana za mirovne operacije podneli zahtev da budu prisutni u UN“, kazao je Dačić.

Upitan da li njihovo „lobiranje“ može da ima posledice po Srbiju, Dačić je odgovorio da ne može, jer „oni više nemaju taj prostor koji su imali nekad“.

„Ne verujem da će to njihovo lobiranje išta da promeni“, naveo je šef srpske diplomatije i dodao da je tokom razgovora u UN zaključio da sve više država koje žele da ostanu neutralne po pitanju Kosova, dok se ne završi dijalog između Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da u UN na svakih 15 do 20 minuta ima sastanke, kao i da očekuje da će ih do kraja ukupno biti 96.

Kako kaže, s nekim delegacijama je dovoljno da se pozdravi, jer se radi o tradicionalnim prijateljima Srbije, dok je za neke razgovore potrebno više vremena kako bi se sve objasnilo, pogotovo kada je reč o Kosovu.

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u