Kosovski specijalci povukli se sa severa Kosova

Priština poslala naoružane specijalce da zauzmu hidrocentralu Gazivode, Vučić naredio vojsci stavljanje u najviši stepen borbene gotovosti

Nekoliko desetina kosovskih specijalaca upalo je u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku i zauzelo veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode. Vučić naredio stanje najviše borbene gotovosti Vojske Srbije. MUP u stanju najviše pripravnosti, navodi ministar policije Nebojša Stefanović.

22.10 – Na poziv predsednika Aleksandra Vučića protest građana u Zubinom Potoku je završen i uklonjene su barikade, javlja dopisnik RTS-a.

21.10 – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u vanrednom obraćanju javnosti da je po treći put napadnut mir s ciljem satanizacije Srbije.

19.35 – Na severu Kosova i Metohije je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Pripadnici KFOR-a iz američkog kontigenta viđeni u blizini punkta Jarinje, a područje povremeno nadleću helikopteri.

17.50 – U Zubinom Potoku građani blokirali magistralni put Ribariće-Kosovska Mitrovica ka administrativnom prelazu Brnjak i organizovali miran protest.

16.10 – Direktor Kancelarije za KiM saopštio je da su se jedinice ROSU pre desetak minuta povukle sa severa i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na severu. To, kaže, dokazuje odakle medijima ta informacija.

15.55 – Ministar Vulin saopštio da je i dalje na snazi naređenje Vrhovnog komandanta. Dok je tako, VS prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije, napominje Vulin.

15.50 – Vučić će se u 21 sat obratiti javnosti. Srbi na KiM okupljaju se na više lokacija.

15.25 – Pripadnici ROSU i dalje su na Gazivodama. Četiri radnika zadržana u objektu Centra za sport i ekologiju, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

14.50 – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da nasilje ne treba da bude način za rešavanje problema i da Priština ne sme da koristi specijalne jednice na sveveru Kosova.

14.45 – Predsednik Aleksandar Vučić uputio je protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu, saznaje Tanjug.

14.40 – Tači je otišao sa jezera Gazivode u pratnji sedam vozila ROSU, saznaje RTS.

14.15 – Kako javlja reporter RTS-a, Hašim Tači se nalazi na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije. Motiv i cilj dolaska su trenutno nepoznati.

13.55 – Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso kaže za Tanjug da ta misija još nema informacija o upadu pripadnika Rosu na sever Kosova.

13.45 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić.

13.40 – Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

13.25 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.

13.00 – Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

12.50 – Sve specijalne i posebne jedinice srpske policije u stanju najviše pripravnosti, naložio ministar policije Nebojša Stefanović.

12.42 – Kosovski specijalci upali u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, javlja dopisnik RTS-a.

Kako javlja dopisnik RTS-a, nekoliko desetina naoružanih specijalaca upalo je u ovaj objekat a, prema nekim saznanjima, upad su izvršili i sa kopna i sa jezera.

Informaciju o upadu specijalaca RTS-u su potvrdili predstavnici lokalne samouprave.

Prištinski portal Gazeta ekspres piše da je u akciji učestvovalo 60 pripadnika kosovskih specijalnih snaga.

Za sada nema informacija kada je akcija tačno izvedena.

Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

Oko jezera Gazivode sada je napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

„Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti“, naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

Kako ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.

Očekuje se obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Vladi Srbije.

Centar za ekologiju i razvoj sporta otvoren je nedavno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao ga je prilikom poslednje posete Kosovu.

 

Izvor RTS

VUČIĆ NAREDIO STANjE NAJVIŠE BORBENE GOTOVOSTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, potvrđeno je „Tanjugu“ u Kabinetu predsednika, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Naredba je preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Takođe je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, saopštio je MUP.

Ranije pre podne oko 60 pripadnika ROSU raspoređeno je u neposrednoj blizini Gazivoda.

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u