Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током обележавања Дана Републике Српске, Бањалука, 09. јануар 2018. (Фото: Министарство одбране РС)

Banjalučka replika Petog oktobra

Šta će biti 5. oktobra i da li će se uopšte dogoditi nešto spektakularno što bi moglo uticati na izbore?

Predizborne čarke u Republici Srpskoj počele su već početkom godine, da bi se vremenom pretvorile u otvorene političke sukobe sa obiljem međusobnih optužbi između dva suprotstavljena bloka – opozicionog Saveza za promjene u kojem dominiraju Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP), i koalicije političkih partija okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), partije Milorada Dodika, u kojoj su najvažnije Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija RS. Neophodno je napomenuti da je na nivou BiH prisutna inverzija, vlast čini Savez za promjene zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) koju vodi Bakir Izetbegović i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića.

LOV NA POLICIJU SRPSKE
Dok se u Srpskoj opozicija optužuje za izdaju nacionalnih interesa i potčinjenost politici Bakira Izetbegovića, opozicioni lideri uzvraćaju spočitavajući vlastima korupciju i pretjerano zaduživanje zemlje. Inače standardne optužbe zamijenjene su novim, koje datiraju početkom godine, odnosno od 9. januara, kada je proslavljen Dan Republike. Najprije je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, kadar SDS, optužio MUP Srpske da formira paravojne organizacije aludirajući na „Srbsku čast“, nevladinu omladinsku organizaciju iz Niša, čiji su pripadnici prisustvovali obilježavanju Dana Republike, iako nisu učestvovali u svečanom defileu. Mektićeve optužbe prihvatili su mediji iz Federacije, a svemu su dodali „rusku notu“. Osovina medijskih udara bila je usmjerena na MUP Srpske i ministra Dragana Lukača, koji je povodom dana Republike predstavio Počasnu jedinicu MUP-a Srpske u svjetloplavim uniformama koje su neodoljivo podsjećale na Gardu Vojske Srbije. MUP Srpske i ministar Lukač ubrzo su bili zasuti i drugim optužbama.

Prebacivalo im se da ilegalno naoružavaju policiju, zamjeralo im se i na navodnom prisustvu ruskih instruktora u bivšoj vojnoj kasarni Zalužani koja je odnedavno na raspolaganju MUP-u Srpske, a vremenom se policija Srpske sve više prikazivala kao kriminalna, pa i zločinačka organizacija. Opozicionim liderima medijski prostor omogućavala je TV BN, kao i sijaset medija iz Federacije. U otvorenom „lovu“ na policiju Srpske po strani se nisu držale ni strane ambasade, kao ni nevladine organizacije i mediji finansirani od američkih fondacija NED i USAID.

Građani Banjaluke drže zastavu Vojske Republike Srpske na obeležavanju Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Građani Banjaluke drže zastavu Vojske Republike Srpske na obeležavanju Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Postalo je očito da je institucija, koja je prema nizu sprovedenih istraživanja slovila kao ona u koju građani Srpske imaju najviše povjerenja, postala kamen spoticanja u javnom diskursu. U pojedinim ambasadama dominirao je zaključak da je MUP Srpske barijera koja se mora slomiti, a ministar Lukač kompromitovati i smijeniti kako bi se došlo do glavnog cilja – predsjednika Srpske Dodika, čijim uklanjanjem bi se Srpske srušila kao kula od karata. Do kulminacije napada na policiju Srpske dolazi nakon tragične smrti dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića, čije beživotno tijelo je pronađeno na ušću pritoke Crkvine u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel 24. marta ove godine. Davidova smrt je pokrenula višemjesečne protestne skupove grupe „Pravda za Davida“ na banjalučkom Trgu Krajine. Prvobitnom policijskom istragom utvrđeno je da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela, da bi tužilac nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji 28. juna 2018. donio naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

OPTUŽBE, LAŽI I PRIJETNjE
Iako je Okružni tužilac javno iznio da se radi o najmanjem mogućem stepenu sumnje, zasnovanom na iskazu jednog svjedoka „koji nije nikog vidio, ali je čuo viku i prepirku“, tužilačka naredba je prihvaćena kao presuda o ubistvu, a o tome ko su ubice mjesecima je licitirao Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića – najprije je optužena grupa od 15 nepoznatih počinilaca, zatim Jedinica za podršku banjalučke policije, pa dva mlađa inspektora MUP-a Srpske. Dragičević je svakodnevno prozivao visoke zvaničnike MUP-a Srpske za saučesništvo u ubistvu, a svako ko bi njegove navode doveo u pitanje ekspresno je uvršćen u „saučesnike u ubistvu“ i javno etiketiran. Metodologija je jednostavna: jedan dan se sa Trga Krajine emituju optužbe, drugi dan isfabrikovane neistine, a trećeg se dana upućuju prijetnje, između ostalih i djeci predsjednika Dodika i premijerke Cvijanović. I tako ukrug – optužbe, laži, prijetnje. Stiče se utisak da postoji rediteljski tim koji Dragičeviću svako jutro piše scenario za večernji nastup.

Većina lidera Saveza za promjene pridružila se Dragičevićevim optužbama na račun MUP-a Srpske. Medijsku podršku, pored pominjane BN televizije, pružili su portali i blogeri na stranim donacijama, dio federalnih i britanskih medija poput „Gardijana“. Ministar Lukač je mjesecima u medijskom epicentru, a postalo je vidljivo da će od njegove postojanosti zavisiti i ishod oktobarskih izbora.

Tako se došlo i do zvaničnog početka predizborne kampanje koju opozicija skoro da i ne vodi, odnosno predizborna kampanja Saveza za promjene svela se na okupljanje njihovih pristalica na Trgu Krajine i podršku Davoru Dragičeviću. A s Trga Krajine već mjesecima se najavljuje da izbora neće biti i da će on, Davor, 5. oktobra „spustiti ruku“. Šta sve to treba i može da znači objasnio je predsjednik Srpske Dodik iznoseći da postoji plan da se dio izbornog materijala ugrozi na način da se kamion sa glasačkim listićima otme od strane grupe napadača u insceniranom napadu, i Banjaluka tako proglasi za „grad slučaj“ u kome izbori nisu mogli biti održani.

BITKA NA INTERNETU
Zlokobna petooktobarska pesnica od početka protesta prisutna je na Trgu Krajine, čak i u vidu drvene statue, a aludiranje na banjalučku repliku Petog oktobra postalo je sve učestalije. Dragičević neprekidno dovodi u pitanje sprovođenje oktobarskih izbora i ne prestaje davati ultimatume. „Ako do 5. oktobra Davidove ubice ne budu privedene, grupa ’Pravda za Davida’ uzima pravdu u svoje ruke“, zaprijetio je. Grupa je već pola godine uzurpirala banjalučki Trg Krajine, omiljeno šetalište mladih, ali kao da je to bilo malo, pa je svoja okupljanja počela praktikovati i pred zgradom Policijske uprave Banjaluka, insistirajući da policija „prizna ko su Davidove ubice“ i da im se „izruče“ ministar Lukač i Darko Ćulum, direktor policije.

Građani Banjaluke za trobojkom Republike Srpske tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Građani Banjaluke za trobojkom Republike Srpske tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, 09. januar 2017. (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Iz vladajuće strukture podsjećaju da periodična istraživanja javnog mnjenja ukazuju na nadmoćnu pobjedu kandidata SNSD i njegovih koalicionih partnera, i da je jedina uzdanica opozicije nasilna smjena vlasti po metodama Džina Šarpa. U Banjaluci je, inače, bilo nekoliko pokušaja obojene revolucije, ali se sve i jedan izjalovio zato što se o njima neprekidno govori i ukazuje na poznate svjetske primjere. Agenturi Srđe Popovića nikako nije jasno kako se nedavno u Bukureštu moglo animirati 200.000 ljudi na proteste protiv svoje vlade, a da se u Banjaluci još nijednom nije moglo okupiti više od 5.000. Nije pomoglo ni višemjesečno etiketiranje policije Srpske niti bjesomučni pokušaji diskreditacije ministra Lukača. Policija je ostala stamena i istrajna u namjeri da zaštiti Republiku od svih vidova hibridnih dejstava i raznovrsnog asortimana psiop operacija. Što se opozicije tiče, moto kojeg se drže svodi se na: „Samo da ih skinemo s vlasti, pa šta bude“!

Ipak, najveće bitke se ne vode na trgovima i na javnim mitinzimna već na internetu. Društvene mreže postale su poprišta na kojima se razmjenjuju najogavnije optužbe. Dok je Mladen Ivanić, neformalni lider PDP prilično suptilan, predsjednički kandidat SDS-a Vukota Govedarica veoma je brutalan u namjeri da diskredituje svog protivkandidata Željku Cvijanović. Šta će biti 5. oktobra i da li će se uopšte dogoditi nešto spektakularno što bi moglo uticati na izbore? Sudeći po izjavama ministra Lukača, peti, šesti i sedmi oktobar proteći će u mirnoj i tolerantnoj atmosferi a za to će se pobrinuti MUP Srpske koji će osujetiti svaki pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti.

BREGZIT – KLjUČ ZA RAZUMEVANjE
Zašto su ovogodišnji izbori tako važni, pa ih nazivaju presudnim po Republiku Srpsku? U traganju za odgovorom na navedeno pitanje neophodno je istražiti i njegov geopolitički okvir. Britanci, koji su najagilniji u nastojanju da uruše politički kapacitet Srpske, ne kriju namjeru da obnove imperijalni sjaj i da Balkan stave pod svoju kontrolu. Vrijeme u tom smislu ne radi za njih. Bliži se operativna realizacija Bregzita, što je predviđeno za mart 2019. godine, nakon čega Vlada Njenog visočanstva ne bi imala ni najmanji kredibilitet da bilo šta uređuje u „dvorištu“ EU. Zato se do tada mora srušiti svaka nepokorna politička garnitura na Balkanu, koja bi se umjesto za NATO integracije i bajke o ulasku u EU, opredijelila za neki drugi, svoj put, koji bi vjerovatno vodio ka Rusiji i Kini. A takve garniture, odnosno vlade, postoje još u Beogradu i Banjaluci.

Antiruska histerija u Londonu je tako jaka da u Srbima ne vide ništa do „male Ruse“ koje treba onemogućiti da budu bilo kakav politički, ekonomski i vojni faktor na Balkanu. I američka „duboka država“ gubi dah u neprekidnoj bici s predsjednikom kojeg je američki narod izabrao na prethodnim izborima. Tramp reže sve više krakova hobotnice oko sebe i gasi ratišta koje su njegovi prethodnici palili po svijetu. Sjeverna Koreja se više ne spominje kao neuralgična tačka, razgovori s Putinom obećavaju veliki dogovor svjetskih sila, pa i o Balkanu. Sve su to razlozi zbog kojih se zvaničnom Londonu i nezvaničnom Vašingtonu žuri da svrgnu „posljednje prepreke na Balkanu“.

Milorad Dodik poklanja značku sa zastavom Republike Srpske Vladimiru Putinu, Soči, 30. septembar 2018. (Foto: EPA-EFE MICHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL)

Zvanična predizborna kampanja u BiH počela je 7. septembra i trajaće do 6. oktobra u 7 časova, kada nastupa predizborna tišina, da bi izbori bili održana sutradan, 7. oktobra u periodu od 7 do 19 sati. Oko sedam i po hiljada kandidata u BiH računa na povjerenje više od 3,3 miliona glasača. Stanovnici BiH imaće priliku da biraju tri člana Predsjedništva BiH – jednog, Srbina iz Republike Srpske, i dva (Hrvata i Bošnjaka) iz Federacije BiH. Ujedno, biraće se 42 delegata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (14 iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH), 83 poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srpske i 98 u Predstavnički dom Federacije BiH. Biraće se i predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske. Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 4,3 miliona evra.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

 

 Pečat

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u