EU Makedoncima: Uspešan referendum, promenite ustav!

Mogerinijeva i Han u zajedničkom saopštenju naveli da je referendum uspeo i da sada treba pristupiti ustavnim promenama

Povodom održavanja referenduma u Makedoniji o prihvatanju sporazuma sa Grčkom i ulasku zemlje u EU i NATO oglasili se i Mogerinijeva i Han.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenili su danas da je velika većina onih koji su juče izašli rekla „da“ evropskom putu države.

„Građani Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije imali su priliku 30. septembra da glasaju o budućnosti svoje zemlje. Na mirnom i demokratskom glasanju velika većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa rekla je da Presapnskom sporazumu o imenu i svojoj evropskoj budućnosti“, stoji u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Oni su podsetili da je sada na makedonskom parlamentu da nastavi s neophodnim koracima za primenu dogovora o imenu tako što će usvojiti ustavne promene.

„Ovo je istorijska prilika ne samo za pomirenje u regionu već i za odlučni napredak zemlje na njenom putu ka EU. Na svim političkim i institucionlnim akterima je da bez obzira na partijsku pripadnost postupe u skladu sa svojim ustavnim obavezama”, poručili su Federika Mogerini i Johanes Han.

Oni su još jednom ponovili da će EU u potpunosti nastaviti da podržava Makedoniju , njene institucije i građane.

 

Izvor Tanjug/B92, 1. oktobar 2018.

KONAČNI REZULTATI: IZLAZNOST 35.91 ODSTO
Na referendumu koji je juče održan u Makedoniji glasalo je 666.743 građana ili 35,91 odsto ukupno upisanih birača, saopštila je Državna izborna komisija.

Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, na referendumsko pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?, „za“ je glasalo 91,46 odsto, odnosno 609.813 građana dok je protiv bilo 5,65 odsto ili 37,700 ljudi.

Nevažećih glasačkih listića je bilo 19.221 ili 2,89 odsto.

Predsednik Komisije Oliver Derkovski je rekao da prema utvrđenim rezultatima, referendum nije uspeo jer nije izašlo više od polovine građana upisanih u biračke spiskove.

 

Izvor Sputnjik, 1. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u