Merkel: Vreme je za Savet bezbednosti EU

„Pozivam na uspostavljanje Evropskog saveta bezbednosti s rotirajućim članovima, u kojem možemo brzo da delujemo“

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se za reorganizaciju spoljne politike Evropske unije i uspostavljanje „rotirajućeg“ Saveta bezbednosti EU, prenosi „Handelsblat„.

Ugledni nemački poslovni dnevnik navodi da Merkelova Angela želi da poboljša sposobnost delovanja EU na polju spoljne politike i da joj je cilj da Brisel bude u stanju da reaguje i postane efikasniji.

„Zbog toga pozivam na uspostavljanje Evropskog saveta bezbednosti s rotirajućim članovima, u kojem možemo brzo da delujemo“, poručila je Merkelova na skupu posvećenom EU u bavarskom gradu Otobojernu.

Handelsblat ipak ocenjuje da bi „ova ideja mogla da bude kontroverzna“ i podseća da se radi o rešenju koje je već ranije predlagano.

Objašnjava se da bi sistem rotacije značio ili da su velike države članice stalno prisutne (u Savetu bezbednosti EU) uz manje zemlje Unije koje se smenjuju ili da čak i velike države EU poput Nemačke i Francuske delom budu povremeno uskraćene od mogućnosti izjašnjavanja o spoljnoj politici evropskog bloka.

Podseća se da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker takođe pozivao na odustajanje od obaveze jednoglasnog donošenja odluka u Briselu kada je u pitanju spoljna politika EU.

MERKELOVA O TRAMPOVIM NAPADIMA NA UN: OPASNO JE UNIŠTITI IH
Angela Merkel oštro je kritikovala nedavno obraćanje predsednika SAD Donalda Trampa Generalnoj skupštini UN i okarakterisala kao „opasne“ Trampove napade na svetsku organizaciju, prenosi Velt.

Poručila je da za razliku od nje, Tramp ne smatra multilateralizam najboljim rešenjem i upozorila ga da više ne napada UN.

„Smatram da je veoma opasno uništiti nešto, a da pritom nije razvijeno nešto drugo“, rekla je nemačka kancelarka.

 

Izvor Tanjug/RTS, 1. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u