Rodžer Stoun: Tramp bi Ameriku mogao da povuče iz NATO-a

Kao čoveku koji je prijatelj Donalda Trampa četrdeset godina, meni je sve to zagonetno – kako i zašto se okružio izdajnicima

Predsednik Tramp se na izborima kandidovao kao neintervencionista i dosledno se suprotstavlja ratovima u Iraku, Avganistanu i Siriji, a moguće je da će u svom drugom mandatu pokušati da „izvede“ SAD iz NATO, jer savez više nema legitimnu svrhu. Imao je smisla u trenutku nakon Drugog svetskog rata. Ali, većina naših partnera u Alijansi agresivno „trguje“ sa Rusima, a ne uplaćuje svoj udeo, čime mi i dalje snosimo nesrazmeran iznos troškova njihove moguće odbrane. Pretpostavljam da bi predsednik tokom svog drugog mandata mogao da nas izvuče iz NATO.

Govori ovako, ekskluzivno za „Novosti„, Rodžer Stoun, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, predviđajući kolaps Alijanse. Ovaj politički konsultant, dugogodišnji Trampov prijatelj, smatra da postoji mogućnost da SAD napuste i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne vidi okolnosti pod kojima bi se to dogodilo u slučaju Ujedinjenih nacija.

Tramp je promenio spoljnu politiku SAD, da li mislite da on sistematski pokušava da razgradi sadašnji svetski poredak?
— Predsednik je odbio rat u Iraku, suprotstavio se sukobima u Avganistanu i protivio se ratu u Siriji. Iskreno rečeno, „duboka država“ i konkretni interesi vojnoindustrijskog kompleksa zaista pokušavaju kontramerama da preokrenu njegove namere. Ovo je jedna od oblasti za koje sam dobio najviše kritika kada su u pitanju potezi predsednika. Mislim da su njegovi instinkti dobri, ali je dozvolio generalima da mu govore šta mora da radi.

Koja je Trampova pozicija prema Siriji?
— Mislim da se stavovi predsednika i administracije o Siriji razlikuju. Ako pogledate mapu, možete da shvatite zašto su Rusi mnogo više zabrinuti za Siriju nego mi. To je na njihovoj granici. Ako bi došlo do revolucije u Meksiku, onda bismo mi verovatno bili više zabrinuti, a Ruse ne bi bilo briga. Nije vredno rizikovati treći svetski rat, izazivajući Ruse u zemlji koja se nalazi na njenim granicama.

Bliže se novembarski izbori za Predstavnički dom i Senat?
— Mislim da je politička situcija u SAD izrazito nestabilna i, iako su izbori za svega nekoliko nedelja, njihov ishod nije jasan. Ostaje da se vidi da li će predsednik Tramp uspeti da američkom narodu formuliše značaj ovih izbora. To je nešto što još nije uradio. Imamo ekonomski rast od gotovo pet odsto, 3,2 miliona novih radnih mesta, rast zarada je dostigao vrhunac, uz rekordan nivo nezaposlenosti. Ovo su sve faktori koji će biti bitni.

Ako nekim slučajem demokrate pobede u novembru, da li je moguće da će pokušati da smene Trampa?
— Ako demokrate osvoje Predstavnički dom, mislim da se možemo kladiti da će glasati o razrešenju (impičmentu). Međutim, važno je da ljudi shvate da je to samo optužba, tada bi moralo da se održi kompletno suđenje u Senatu, a Senat bi dvotrećinskom većinom morao da glasa o razrešenju predsednika.

Da li će se predsednik Tramp kandidovati na izborima 2020. i ko će biti njegov demokratski protivnik – Bajden, Blumberg, Berni?
— U politici je jedna nedelja kao vek. Rekao sam da nisam siguran da će se predsednik Tramp ponovo kandidovati. Ako revitalizuje američku ekonomiju onako kako trenutno čini, ako zatvori naše granice, ako na adekvatan način poboljša trgovinske sporazume, mogao bih da ga vidim kako odlazi, tvrdeći da je postigao sve što je hteo. Da je ponovo Ameriku učinio velikom. Inače, demokrate su veoma slabe. Želeo bih da nominiju Džoa Bajdena, za koga mislim da je patetični gubitnik, sa zabludama o sopstvanoj veličini.

Šta je sa Hilari Klinton?
— Ne znam nijednog člana Demokratske stranke, a imam dosta prijatelja među demokratama, koji ne želi da joj vidi leđa. Hilari Klinton je jedna od najomraženiji osoba u Americi i deli društvo više nego Tramp. Ona je zlobna, gadna, vulgarna, kratkog fitilja, pohlepna, egocentrična, povlašćeni kriminalac… Jedna od najkorumpiranijih osoba koja se ikada kandidovala za javnu funkciju.

Poznato je da predsednik Tramp ima opoziciju u Beloj kući. Ko predvodi tu opoziciju, potpredsednik Pens?
— Ne verujem potpredsedniku Pensu. On predstavlja establišment republikanaca, a pod uticajem je farmaceutske industrije iz Indijane. Takođe nije bio dovoljno efikasan u svojoj podršci predsedniku. Naročito u vezi sa pitanjima ilegalne saradnje sa Rusima je bio veoma tih, umesto da brani svog šefa. Ipak, mislim da je predsednikov šef kabineta general Džon Keli pravi vođa opozicije protiv predsednika, što je ironično, ali je tako. On je pripadnik „duboke države“, nije glasao za Trampa, kao i većina članova Trampove Bele kuće. Kao čoveku koji je prijatelj Donalda Trampa četrdeset godina, meni je sve to zagonetno – kako i zašto se okružio izdajnicima.

Rekli ste da se Rusija nije mešala u izbore 2016. Da li Hilari i demokrate atakuju da ponište volju američkog naroda?
— Upravo se to događa. Milerova istraga je očigledan pokušaj da se poništi ono što nisu mogli da učine na izborima 2016. godine. A to je da se ponište rezultati i da se ukloni čovek koji je zakonski izabran za predsednika SAD. Eto, toliko je jednostavno! Istraga ilegalne saradnje sa Rusima, više nego bilo šta drugo, trebalo je da bude bežanje od činjenice da su Obamina administracija, njegovi ministarstvo pravosuđa i FBI koristili neustavne federalne naloge da špijuniraju izbornu kampanju Donalda Trampa. To je zloupotreba moći koja je daleko gora od „Votergejta“, i verovatno ide do samog vrha. Dakle, kako bi to sakrili, morali su da stvore kontroverzu o ilegalnoj saradnji sa Rusima.

Šta mislite, o čemu su predsednici Putin i Tramp pričali tokom nedavnog samita u Helsinkiju?
— Nadam se da su razgovarali o tome kako se nositi sa islamskim terorizmom, što je problem za obe naše zemlje. Iskreno, mislim da danas na svetskoj sceni manja pretnja dolazi od Rusa, a veća od Kineza, i da u nekim oblastima imamo zajedinički interes sa Rusima. Na primer, u oblasti borbe protiv islamskog terorizma.

PREVARA OKO HEMIJSKIH NAPADA
Kako takozvana duboka država podriva predsednika Trampa?
— Asad nije napao svoj narod hemijskim oružjem. To je prevara. Dokazano je da je prvi napad bio prevara. Svaki put kad Tramp kaže: Možda ćemo da povučemo naše trupe iz Sirije“, oni mu podmetnu lažni napad u Siriji. Gledajte, za Asada možemo reći svašta, ali nije idiot i jasno je da shvata da bi se međunarodna zajednica okrenula protiv svakoga ko bi koristo hemijsko oružje. Bivši državni sekretar Džon Keri je to i potvrdio.

 

Autor Jovan Tripković

 

Izvor Večernje novosti, 1. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u