Vučić: Prijateljski stav Putina, pretresli smo sve regionalne teme

„Pričao sam o strahovima koje imam… ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Rusije Vladimira Putina i Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije. Najavio je da Putin dolazi u Srbiju, a da će datum njegovog dolaska biti poznat za dve do tri nedelje.

Aleksandar Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka sa Putinom, rekao da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

„Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji“, rekao je Vučić.

On je istakao da je bilo reči i o konkretnim koracima o kojima, kaže, ne može da govori.

Predsednik je precizirao da je u razgovoru sa Putinom najmanje 45 do 50 minuta tema bila Kosovo i Metohija i da ga je detaljno i temeljno upoznao sa situacijom.

Upitan da li je Putina upoznao sa „planom o razgraničenju“, Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

„Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, više informacija o tome ne može dati jer to, kako je rekao, ne bi bilo fer ni prema Putinu niti prema našoj javnosti.

Zahvalio je ruskom predsedniku na podršci koju pruža srpskom narodu.

„NEMA TEME KOJE SE NISMO DOTAKLI“
Predsednik Srbije je rekao da je sa Putinom razgovarao o svim važnim regionalnim temama, Republici Srpskoj, BiH, referendumu u Makedoniji.

„Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene“, istakao je Vučić.

Dodao je da je razgovarano o NATO-u. „Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nikakve želje da bude deo NATO-a. Srbija želi da ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju“, rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

Kako je rekao, razgovaralo se i o veoma važnim ekonomskim odnosima i o RŽB-u, odnosno ruskim železnicama, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o „Turskom toku“. Vučić je istakao da je Srbiji, kako se sve više industrijalizuje, potrebno sve više gasa te da je potrebno da, ukoliko bi bilo ma kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz „Turskog toka“.

„Razgovarali smo i o pravljenju gasnih stanica, stanica za tečni gas, kako bi mogli i u najudaljenije delove Srbije da ga dopremimo“, dodao je Vučić, ali i primetio da je tema bila i povećanje obima turizma te da je izrazio želju da sve veći broj turista iz Rusije dođe u Srbiju.

„Razgovarali smo i o vojnotehničkoj saradnji i sa ponosom sam istakao da Srbija sve svoje obaveze, i u toj i u nekoj drugoj oblasti, apsolutno na vreme izvršava. Predsednik Putin je i tom činjenicom zadovoljan“, rekao je Vučić i dodao da je pre šest, osam ili deset godina prva stvar kada se dođe u Rusiju bila ta koliko Srbija duguje i kad će taj novac vratiti.

„Srbija više ništa ne duguje“, kazao je predsednik Srbije i dodao da se ponašamo kao odgovorna zemlja.

„Veoma sam zadovoljan iskreno prijateljskim stavom koji je predsednik Putin pokazao, ako to sme da bude moja ocena, poštuje Srbiju, želi da nam pomogne i ja sam na tome veoma zahvalan“, naveo je predsednik Srbije.

Razgovarali smo u četiri oka, a zatim i širem sastavu, rekao je Vučić i dodao da je izrazio zahvalnost Srbije Rusiji za ogromnu podršku u svim međunarodnim forumima, i podvukao da uvek ističe 2015. godinu i ne zaboravlja kada je Ruska Federacija spasila Srbiju „stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda“ za ono što se zbivalo na prostorima bivše Jugoslavije.

To je urađeno zahvaljujući predsedniku Putinu i, zahvaljujući njemu, mi imamo podršku u mnogim međunarodnim forumima, poručio je Vučić.

PUTIN ZASIGURNO DOLAZI U BEOGRAD
Vučić je rekao da Putin zasigurno dolazi u Srbiju, a da će datum njegovog dolaska biti poznat za dve do tri nedelje. Kaže da je Putin tražio od saradnika da mu odrede datum posete Srbiji.

„Putin je rekao saradnicima da mu nađu datum za posetu Srbiji. To znači da Putin sigurno dolazi u Srbiju“, naveo je Vučić.

Kada, kako je objasnio, traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju.

Da je Putin rekao samo „dolazim“, to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana, objasnio je Vučić.

 

Izvor RTS, 2. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u