Dačić ponovo o „hrvatskom scenariju“ na Kosovu

„Ukoliko dođe do sukoba, pitanje je na koga može Srbija da računa, da li to znači naše obraćanje Rusiji“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će do kraja godine broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod 100.

Ujedno upozorava da zamrznuti konflikt na KiM može da dovede do progona Srba iz te pokrajine i usporavanja evropskih integracija.

Dačić je za TV Pink rekao da bi zamrznuti konflikt mogao da dovede do toga da se ponovi „hrvatski scenario“ – da Albanci upadnu na sever KiM i proteraju Srbe uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice.

„Srbija bi tada bila pred važnim pitanjem – šta da uradi? Da li da brani Srbe, da interveniše i uđe u sukob sa Kforom, NATO, a to znači da taj sukob može da se proširi. Ukoliko dođe do sukoba, pitanje je na koga može Srbija da računa, da li to znači naše obraćanje Rusiji“, naglasio je Dačić.

Zapad je, kako kaže, naučio još iz perioda Slobodana Miloševića da ukoliko Srbiju ne može da pobedi spolja, onda to učini iznutra, forsiranjem određenih političkih snaga.

„Na to me podseća izjava Saše Janković da je pitanje Kosova demokratsko pitanje. Isto smo imali i za vreme Miloševića kada je DOS govorio da će sve da se reši kada oni dođu na vlast. Tako sada on kaže da će sve da se reši, samo Vučić da ode“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiju su svi tapšali po ramenu i govorili da treba da izađe sa predlozima za KiM, a kada je to učinila sa predlogom razgraničenja, oni kažu da „etnička promena granica može da izazove krizu“. „Govore da bi se na taj način otvorila Pandorina kutija. Vi ste priznali Kosovo i otvorili Pandorinu kutiju“, naglasio je ministar.

Do kraja godine očekuje da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod 100, a onda, šaljivo kaže, „Mogu da idem u penziju“.

Za Prištinu ocenjuje da je sada u velikoj defanzivi i da najveći deo vremena provode u razgovorima sa zemljama koje su već priznale Kosovo da ne promene odluku.

Za šest dana zasedanja Generalne skupštine UN, Dačić navodi da je imao više od 100 razgovora sa predstavnicima drugih zemalja, da je predstavniku države Samoa, sa kojom Srbija nema diplomatske odnose, rekao istinu o KiM, te da je on na zvaničnom izlaganju u UN rekao da je ta država obmanuta kada je priznala Kosovo.

Dačić napominje da je imao sastanak i sa ministrom spoljnih poslova Omana i da mu je on rekao da zvanično nisu priznali Kosovo, a ta se država nalazi na prištinskoj listi zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

Izvor Tanjug/B92, 4. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u