V. Đukanović: Makedonska istina

Samo dan od „istorijske važnosti“ referenduma dospelo se do toga da je svakako bio neobavezujući

Odavno političkoj eliti na zapadu nije opaljena tako vrela šamarčina kao što su to učinili građani Makedonije proteklog vikenda. Zvonilo im je na sve strane, a valjda od zvezda koje im još uvek kruže oko glave kao posledica tog šamara ne mogu da se oporave, te sa svojom besmislenom politikom prema prostoru bivše SFRJ nastavljaju i dalje. Nisu shvatili da narodi na ovim prostorima više nisu tako evrofanatični, niti ih trice i kučine o navodno predivnom životu unutar izanđale gospođe koja se zove Evropska unija mnogo zanimaju. Ono što je suština makedonskog referenduma je surova istina, a ona glasi – gospodo iz Brisela, vaše laži nam nisu ni najmanje privlačne.

Građani Makedonije su po cenu svoje propasti odlučli da rizikuju – želeći da očuvaju svoj identitet (za nas Srbe u mnogo čemu sporan no to sada nije tema). Oni su odlučno odbili sve ono što im je u zamenu za njihov nestanak ponuđeno od Brisela. Pitanje koje je postavljeno, a koje se kosi sa zdravim razumom i koje je originalni primer kako se nikada pitanje na referendumu ne sme postaviti, opredeljivalo je Makedoniju da li želi da uđe u NATO i EU uz pristanak na sporazum sa Grčkom iz Prespe. Znači, da podvučemo i naglasimo jednu vrlo važnu stavku – prioritetno je stavljen ulazak u EU i NATO, pa tek onda sporazum sa Grčkom.

Građani Makedonije su bojkotom referenduma suštinski odbili da Makedonija uđe u EU i NATO, jer je uslov za to bio da promene ime države i sopstveni identet. Ovakva odluka je vredna poštovanja, jer su odbačene „blagodeti i čari“ NATO i EU i pokazano da postoje mnogo veće vrednosti po jedan narod, koje vredi čuvati. Nemam nikakvu dilemu da su građani Makedonije bili apsolutno svesni kakve posledice može da ima njihov bojkot i da neuspešni referendum tu zemlju uvlači u dublju krizu iz koje teško da ima povratka, ali je izbor bio da je bolje poginuti časno, nego biti sluga, svakako osuđen da nestane.

To je ono što briselske birokrate ne razumeju. Oni ne kapiraju da narodi na prostoru bivše SFRJ nisu stado ovaca kojem se može tek tako nametati političko rešenje. Duže od mesec dana ubeđivali su makedonsku javnost kako je referendum istorijska prilika, šansa za demokratizaciju zemlje, za njen napredak, ređali su se jedan za drugim ko će posetiti Skoplje kako bi podržao svoje marionete u makedonskoj vlasti, terorisali su građane medijskim ispiranjem mozga i, na kraju, posle svih miliona evra koje su skucali da ubede Makedonce, dobili su šipak. Odgovor je bio više nego brutalan – ne zanimate nas gospodo! Da sramota po Zapad i njegove marionete u makedonskoj vlasti bude veća, oni nisu imali nikakvu organizovanu opoziciju protiv sebe na tom referendumu. Imali su samo narod od koga su brutalno izgubili.

Sve što je usledilo posle referenduma je na stid i sramotu evropskih birokrata. Odjednom referendum nije bitan; samo dan od njegove istorijske vrednosti dospelo se do toga da je referendum svakako bio neobavezujući. Postavlja se pitanje čemu onda toliki dolasci u Skoplje da se građani ubede da glasaju na neobaveznom referendumu? Zapanjujuće je spinovanje u medijima kako je zapravo samo bitan rezultat onih koji su izašli na glasanje, jer se valjda glas onih koji nisu izašli manje ceni.

Red je da podsetimo javnost da taj isti zapadni svet nije želeo da prihvati referendum u Republici Srpskoj o praznovanju Dana Republike Srpske na kome je izašlo više od 60 odsto ljudi. Rekli su da to nije validan izbor, ali je izgleda validno kada u Makedoniji izađe svega 35 odsto. Neshvatljivo je takvo licemerje, a baš ono prouzrokuje dalje sukobe i nestabilnost na Balkanu. Smešno je što se neko nada da će se sporazum sa Grčkom možda ratifikovati u parlamentu, jer ako nema podršku u narodu, a uvek je iznad svega bitan legitimitet, onda je sumanuto uopšte pokušavati nešto progurati kroz parlament. Volja naroda je volja Boga, a izgleda da to kod zapadnih birokrata odavno ne važi.

Čestitam vam građani Makedonije zato što ste održali lekciju iz demokratije zapadnim birokratama i zato što ste pokazali da postoje neke uzvišene vrednosti za koje se vredi boriti, a koje su iznad ponuđenih šargareša iz Evropske unije.

 

Ozbiljnaanalitika.blogspot.com

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u