Han: Nema potrebe za novim izborima u Makedoniji

Što se tiče referenduma, Han ističe da se ne može reći da je bio neuspešan

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da ne vidi potrebu za održavanjem prevremenih parlamentarnih izbora u Makeodiniji, ali da bi trebalo iskoristiti mogućnost da se obezbedi dvotrećinska većina u Sobranju za sprovođenje dogovora sa Grčkom.

Han je u izjavi za austrijski list Kurir rekao da je ova poruka već predata makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, prenela je TV Telma.

„Novi izbori će biti samo skretanje s puta za početak pregovora o pridruživanju EU, koji se planira za narednu godinu“, rekao je Han.

Što se tiče referenduma, Han ističe da se ne može reći da je bio neuspešan.

„Neobičajeno je da se na referendumu dobije podrška od 94 odsto, a da izlaznost bude samo 36,8 glasača, ali je očigledno je da je opozicija uspešno organizovala bojkot“, istakao je Han.

On smatra da se može obezbediti dvotrećinska većina u parlamentu.

„Potrebno je osam ili devet glasova opozicije i to se mora postići. Kažu da žele članstvo u EU i NATO, uključujući i opoziciju, onda moraju platiti cenu te odluke. To odlučivanje je u interesu zemlje, a ne stranaka i političara. A u tom slučaju, kako osigurati glasove? Verujem kombinacijom balkanskog i racionalnog pristupa“, rekao je Han.

 

Izvor Fonet/Danas, 5. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u