Novosti: Britanci iz EUFOR-a udaraju na Dodika

Britanski obaveštajci se nadaju da bi njegovim porazom otvorili put mekšem stavu novog rukovodstva prema približavanju NATO i udaljavanju od Moskve

Vojnoobaveštajni vod u okviru Eufora priključio se, pod firmom sprečavanja ruskog uticaja u regionu, akciji rušenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika s vlasti, uoči predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini – navode izvori „Novosti“ iz obaveštajnih krugova.

Kako prenose naši sagovornici, pripadnici ovog voda raspoređeni su širom BiH – u Mostaru, Bihaću, Tuzli i Doboju, sa ciljem praćenja i nadleganja izbora. Opremljeni su, prema saznanjima „Novosti„, tehnikom za prisluškivanje i drugom savremenom opremom.

Vodeću ulogu u obaveštajnom ratu protiv Dodika i aktuelnog rukovodstva RS, prema našim informacijama, ima britanska služba MI6, koja se infiltrirala u predstavništva međunarodnih organizacija. Još u junu ove godine u BiH je, sa Ostrva, na zahtev operativnog komandanta Eufora Džejmsa Everarda, došlo 40 vojnika i oficira, navodno sa ciljem da se unaprede kapaciteti snaga EU. Reč je, međutim, u velikoj meri, o oficirima obaveštajcima, a glavni cilj im je uticaj na ishod izbora u BiH.

Slabljenje uticaja Dodika pred glasanje deo je široke akcije Zapada na „suzbijanju malignog uticaja Rusije“. Trn u oku zapadnih sila u RS predstavljaju Dodikove bliske veze sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i njegovo protivljenje članstvu BiH u NATO. Britanski obaveštajci se nadaju da bi njegovim porazom otvorili put mekšem stavu novog rukovodstva Srpske prema približavanju zapadnoj vojnoj alijansi, ali i udaljavanju od Moskve.

Prema jednom do scenarija, za slabljenje uticaja Dodika mogli bi da budu zloupotrebljeni protesti pokreta „Pravda za Davida“. Pominje se mogućnost insceniranih nereda, kako bi se izazvala reakcija policije. To bi, prema planu, trebalo da dovede do međunarodne i medijske osude, pa čak i do vojnog angažovanja Eufora.

O stepenu umešanosti Britanaca u politički život i izbore u BiH govore i informacije o kojima su „Novosti“ već pisale – da njihove službe asistiraju obaveštajnoj službi BiH u prisluškivanju Dodika. U okviru te akcije, pod kodnim imenom „Ušće“, MI6 pruža logističku podršku kolegama iz OBA. Dodik je nedavno i potvrdio da je, prema njegovim saznanjima, pod merama OBA više od godinu i po.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je govorio o ulozi stranih država u BiH i najavio da će, posle glasanja zakazanog za nedelju, izneti „frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS“.

Glavni izvođači svih britanskih akcija u vezi sa izborima u BiH su Entoni Monkton i Džordž Bazbi, koji su u balkanskim obaveštajnim „igrama“ prisutni još od 5. oktobra 2000. Monkton je, prema obaveštajnim podacima, bio jedan od ključnih ljudi koji su devedesetih godina učvrstili mrežu MI6 u zemljama bivše Jugoslavije. Još od 1987, kada se priključio MI6, uz kratko službovanje u Ženevi, gotovo čitavu karijeru bio je fokusiran na prostor jugoistočne Evrope. U Zagrebu je radio od 1996. godine, a u Beograd je stigao pred oktobar 2000, i tu ostao naredne četiri godine.

Pripisuju mu se zasluge za rušenje Slobodana Miloševića, ali i nadgledanje njegovog hapšenja i izručenja, a indirektno se dovodio u vezu čak i sa atentatom na premijera Zorana Đinđića.

Veliko iskustvo ima i njegov saradnik Džordž Bazbi, koji je bio direktno uključen u najvažnije događaje u zemljama bivše Jugoslavije poslednjih decenija. On je u Beograd došao 1992, tri godine nakon što je započeo službu u MI6. Ubrzo je postao šef misije britanske obaveštajne službe u Beču, koja je predstavljala glavni centar za srednju Evropu i Balkan. Njegova uloga, navodno, bila je organizovanje i slanje finansijske pomoći opoziciji i nevladinom sektoru u Srbiji tokom devedesetih godina.

CENTAR „CRNIH OPERACIJA“
Prema tvrdnjama predsednika RS Milorada Dodika, baza Butmir kod Sarajeva, gde je stacionirano 2.000 pripadnika evropskih bezbednosnih snaga, predstavlja prihvatilište za „crne operacije“. Dodik tvrdi da je namera Zapada da od BiH stvori centralizovanu zemlju i da mu u tome smeta jaka Republika Srpska.

OVO JE REFERENDUM ZA SPAS SRPSKE
Predstojeće izbore u RS treba shvatiti kao referendum čije je pitanje: „Da li želite da sačuvate Republiku Srpsku?“, rekao je čuveni reditelj Emir Kusturica.

– Ako je odgovor „da“, onda upišite Milorad Dodik i Željka Cvijanović, jer biranje protivkandidata vodi u naručje Bakira Izetbegovića i njegovog nakaradnog poimanja sekularne države – istakao je Kusturica u poruci građanima RS uoči izbora.

U izjavi za Srnu, naglasio je da će on u nedelju, 7. oktobra, glasati za Dodika i Cvijanovićevu:

– Republika Srpska, vođena Dodikovom rukom, bez pravog pristupa svetskom finansijskom kapitalu, pokazuje rezultate održive regije i sposobnost da upravlja svojom budućnošću.

Kusturica se zapitao šta mogu da čine građani i seljaci u Srpskoj:

– Da se prvo sete Banjaluke od pre 15 godina i uporede je sa ovom danas, da prebroje kilometre modernih saobraćajnica, bolnice koje su napravljene i da shvate kako je to napravio domaćin Dodik i njegovi ljudi.

Kusturica je rekao da, kada se bude „zaokruživalo ono što treba“, treba imati na umu propali 5. oktobar u Beogradu i setiti se onoga što nam ne treba – obojene revolucije u Ukrajini u kojoj je goreo Majdan, a snajperisti dovedeni sa strane zapalili vatru i ubijali ljude:

– Jedan rat je iza nas, ne treba nam novi. Treba ga izbeći, a vreme u kojem živimo pred nas će postavljati velike, nekada nerešive probleme, i nećemo ih rešiti bez naše regionalne države. Jer, kada je nismo imali, padali smo pod nož – poručio je Kusturica.

 

Izvor Večernje novosti, 5. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u