Stoltenberg: Srbija bombardovana da bi se zaustavio Milošević

„Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

„Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost”, rekao je Stoltenberg za Radio-televiziju Srbije (RTS) posle predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog beograda i Prištine i to ne samo politički. „Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice”, rekao je Stoltenberg.

On je posle predavanja na Filološkom fakultetu posetio Studentski park. Stoltenberg se za RTS osvrnuo i na svoje detinjstvo u Beogradu i rekao da se seća „prvog sladoleda na Kalemgdanu” i dečje pesmice „Ringe ringe Raja, doš’o čika Paja”, prenosi Beta.

ODLIČAN ODNOS NATO I SRBIJE
NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg, koji je stigao u posetu Srbiji, naglasio je u intervjuu za Pink i da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi.

„Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo”, rekao je Stoltenberg. Podsetio je da je Srbija „jasno rekla” da joj cilj nije da postane članica Alijanse.

„Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO”, ocenio je generalni sekretar Alijanse. On je u intervjuu, takođe, evocirao uspomene iz detinjstva, u vreme kada je njegov otac Torvald Stoltenberg bio ambasador Norveške u Beogradu, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 6. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u