Vašington: Kina nije partner već strateški protivnik

„Sada samo prilično skloni da na Peking više ne gledamo kao na partnera u ekonomskoj sferi već kao na strateškog suparnika“

Šef američkog Nacionalnog saveta za trgovinu Piter Navaro izjavio je da su SAD izmenile svoj odnos prema Kini.

Pritom je naglasio i precizirao: „Sada samo prilično skloni da na Peking više ne gledamo kao na partnera u ekonomskoj sferi već kao na strateškog suparnika“. Navaro je jedan od ključnih savetnika Donalda Trampa, pa njegovo „premeštanje Kine“ ne bi bilo moguće bez konsultovanja sa predsednikom SAD.

U svakom slučaju, Navaro je u intervjuu telekanalu Foks njuz precizirao da se Kina u Vašingtonu neće tretirati kao država sa kojom SAD „mirno ekonomski sarađuju“. Navaro je u isto intervjuu izrazio uverenost da će američki saveznici – među koje je svrstao Japan i sve zemlje Evropske unije – u trgovinskom sporu Vašingtona sa Pekingom biti na njegovoj strani.

Čak je otkrio da će SAD prema Kini – u trgovinskom ratu koji samo što se nije fatalno razbuktao – stvoriti „jedinstveni front sa koordinacijom dejstava“. Navaro je povodom `optužnice` koju je na račun Kine izneo potpredsednik SAD Majkl Pens priznao da se u Vašingtonu preispituju američko-kineski odnosi.

Dan ranije je Trampova administracija pripretila Kini „posledicama za politiku koju vodi“. Peking je uzvratio novim upozorenjem da će odgovornost za zaoštravanje odnosa biti na SAD. Pritom je ukazao da spor između dve zemlje „izlazi iz okvira trgovine“.

Po procenama nekih stručnjaka, Amerikanci imaju dobre izglede da u trgovinskom ratu sa Kinom dobiju prve dve-tri runde, ali ne i rat jer je Peking u stanju da tokom naredne tri do četiri godine svojoj izvoznoj privredi potpuno kompenzira gubitak američkog tržišta.

Ukazuju da bi Kina – ako se Vašington odluči za „nepovratno zaoštravanje“ – mogla započeti kompletnu rasprodaju vrednosnih papira američke države čiji je vlasnik.

Kina ima takvih papira u vrednosti preko trilion dolara i drži petinu ukupnog američkog duga.

 

Izvor Fakti, 7. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u