Dodik: Ako opozicija pristane, formiraćemo „srpski blok“ u BiH

„Pokušaću da napišem pismo predsedniku SAD Donaldu Tramu i zatražim podršku da se ukine funkcija visokog predstavnika”

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i izabrani srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, izjavio je da će ta stranka istrajati na tome da premijer Republike Srpske bude iz te stranke.

Milorad Dodik je rekao da će se založiti za formiranje „srpskog bloka“ na nivou BiH, ukoliko ljudi iz opozicije to budu želeli.

Dodik je na konferenciji za novinare, koju je prenosio RTRS, rekao da je zadovoljan postignutim rezultatom u samoj Banjaluci, ali da ne krije da je SNSD očekivao bolji rezultat.

Čudi ga, rekao je, što je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH iz SDS-a, uopšte izabran na neku funkciju ako se zna da je upravo čovek iz te stranke ispaljivao zolju u Banjaluci.

Kao apsolutni uslov da uđe u zgradu Predsedništva BiH, Dodik je istakao da je to zastava Republike Srpske, te dodao da veruje da je kompromis o tome moguć.

„Formiraću tim koji će se baviti pravilnicima koji se tiču srpskih predstavnika u Sarajevu jer, između ostalog, neću dozvoliti da u Predsedništvu BiH ne bude zastave Republike Srpske“, istakao je Dodik.

Mladena Ivanića je, kaže, pobedio u izbornoj trci za Predsedništvo BiH, jer se njegov protivkandidat dok je bio na toj funkciji nije na pravi način borio za interese Republike Srpske.

Dodik je govorio i o „slučaju Dragičević“ i istakao da stoji na raspolaganju sa željom da se dođe do istine.

„Ali to se utvrđuje u Tužilaštvu“, zaključio je Dodik.

 

Izvor Tanjug/RTS, 8. oktobar 2018.

TRAŽIĆU OD TRAMPA DA SE UKINE VISOKI PREDSTAVNIK
Milorad Dodik, koji je proglasio pobedu na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, poručio je da će na toj funkciji pokušati da ojača poziciju Srpske i srpskog naroda u celosti, kao i da će se boriti za ustavnost, ukidanje visokog predstavnika i odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao za RTS da, ako BiH hoće da bude suverena zemlja i u međunarodnom kapacitetu, onda mora da radi bez visokog predstavnika, te naglasio da će tražiti da ukidanje institucije visokog predstavnika bude zvaničan stav Predsedništva BiH.

I stranci moraju da odu iz Ustavnog suda BiH, izričit je Dodik, koji kaže da će to biti jedan od njegovih prvih zahteva.

“Ako ne bude dijaloga, nema razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da se uradi. Ukoliko budu hteli da imaju dijalog, dijalog će i imati. Ako žele da naprave malo jaču BiH, onda moramo da izbacimo visokog predstavnika”, naglasio je Dodik.

On je naveo da će pokušati svojim diplomatskim kontaktima da obezbedi podršku za to i istakao da Rusija i većina zemalja to prihvataju, da se Srbija slaže, kao i Hrvatska.

“Ostalo je još da se slože SAD, ali je ovde još stara administracija, sa recidivima prošlosti. Pokušaću da napišem pismo predsedniku SAD Donaldu Tramu i zatražim podršku da se ukine funkcija visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da želi da zahvali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim je razgovarao o rezultatima izbora i koji mu je već čestitao.

“Zahvaljujem na svoj pomoći i pažnji koju Srbija ima prema Republici Srpskoj. Znam da je bilo dosta interesa u Srbiji za ove rezultate izbora u Srpskoj i BiH”, rekao je Dodik. Dodik, koji je aktuelni predsednik Republike Srpske, rekao je da je Srpskoj oduzeto 80 odsto nadležnosti po broju, ali ne znači da je to definitivno.

“Imamo Ustav, koji je formalni akt. Imamo drugu praksu koju su nam nametnuli visoki predstavnici i neki drugi faktori. To ne znači da je to ustavno. Ja ću se boriti za ustavnost”, naglasio je Dodik.
Govoreći o pobedi kandidata Demokratskog fronta Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dodik je rekao da je jedini legitiman predstavnik Hrvata u BiH Dragan Čović.

“Ovo je kalkulacija i spekulacija, ako je to tako, ja to ne mogu da potvrdim. Mislim da je to greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite. Nisu to smeli uraditi, imajući u vidu položaj hrvatskog naroda i da je u tom pogledu konstitutivnost hrvatskog naroda ugrožena i potpuno dovedena u pitanje”, smatra Dodik.

On je rekao da će se videti šta će biti dalje i naglasio da je Komšić mogao samo da dobije glasove Bošnjaka, čime je poslata poruka da Bošnjaci žele sada kod Hrvata, a kasnije kod Srba da kreiraju podobne Srbe i Hrvate za dugoročne interese centralizacije.

Odgovarajući na pitanje kako će učestvovati u radu Predsedništva BiH i da li će, kako je najavljivao, raditi preko video linka i iz Istočnog Sarajeva, Dodik je rekao da ne isključuje mogućnost da nekad bude u zgradi Predsedništva BiH.

 

Izvor Fakti, 8. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u