Vučić sa Nazarbajevim, razgovori i razmena odlikovanja

Posle razgovora predsednici su odlikovali jedan drugog. Vučić dočekan uz najviše državničke počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Kazahstanu sa predsednikom te države Nursultanom Nazarbajevim. Posle razgovora predsednici su odlikovali jedan drugog. Vučić je pozvao Nazarbajeva da poseti Srbiju i predložio da Kazahstan u Srbiji otvori trgovinsko predstavništvo. Poseta srpske delegacije Astani daće novi podstrek jačanju prijateljstva, poručuje Nazarbajev.

Aleksandar Vučić dočekan je uz najviše državničke počasti u Predsedničkoj palati u Astani, uz intoniranje himne dve zemlje i počasnu gardu. Doček je propratio veliki broj domaćih i stranih medija.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, predsednik Vučić sa svojim kazahstanskim kolegom Nazarbajevim održao je sastanak u užem sastavu.

Potom su predsednici odlikovali jedan drugog. Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države odlikovanje – Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan. Šef srpske države dodelio je predsedniku Kazahstana orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Zatim je sastanak dva šefa države nastavljen u širem sastavu, a potom su se predsednici obratili medijima.

Vučić je predložio Nazarbajevu da Kazahstan u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo. Takođe, na zajedničkoj konferenciji za novinare je pozvao Nazarbajeva da poseti Srbiju.

„Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada“, rekao je Vučić i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

„Verujem da je mnogo toga pred nama“, rekao je Vučić.

Zahvalio je Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.

„Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji“, rekao je Vučić.

„POLITIČKA SARADNjA NA VISOKOM NIVOU“
Izrazio je nadu da će predsednik Kazahstana uspeti da svoju zemlju do 2030. uvede među 30 najrazvijenih zemalja sveta.

„Naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim sferama. Drago mi je da se politička saradnja nalazi na visokom nivou. Sarađujemo i na međunarodnoj sceni. Zahvaljujem na čvrstom stavu Kazahstana u vezi vitalnih interesa Srbije vezanim za pitanje Kosova i Metohije i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu“, naglasio je Vučić.

Nada se da će dve zemlje nastaviti praksu susreta na najvišem nivou, i da će Nazarbajev ukazati čast Srbiji i posetiti našu zemlju.

„Kažem ‘hvala’ predsedniku Nazarbajevu za ono što čini na međunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo. Ovde je velika delegacija Srbije. U mali broj zemalja dolazi tako velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo. Pored šest ministara tu su i dva gradonačelnika, Beograda i Novog Sada, koji mogu da nauče mnogo toga od vas i prenesu u našu zemlju“, rekao je Vučić.

Istakao je da mnogo toga očekuje od poslovnog foruma, kao i saradnje naših vlada i minitarstava.

„Postigli smo prve rezultate u poljoprivrednoj i vojno-tehničkoj sradanji, nadamo se da ćemo ih imati i u oblasti trgovine i i građevinarstva. Hvala na poštovanju koje pokazujete prema Srbiji i uvek možete u svakom trenutku očekivati isto prema vašoj zemlji. Očkujemo vas uskoro u našoj zemlji. Iskoristićemo ovu priliku za što više sastanaka i uspostavljanja kontakata između minstara i poslovnih ljdi i to će doneti isključivo dobrobit za oba naroda. Mi ćemo podržavati Kazahstan na međunarodnom nivou i uvereni smo da će Kazahstan uvek da nas podržava“, rekao je predsednik Vučić.

„KAZAHSTAN ĆE BITI UZ SRBIJU“
Predsednik Kazahstana je rekao da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju.

„I danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh“, rekao je Nazarbajev u zajedničkom obraćanju sa Vučićem.

Naveo je da je sa srpskim predsednikom razmotrio i međunarodnu situaciju u Evropi i u regionu Kazahsatana i da su razmenili mišljenja.

Nazarbajev je istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva.

Istakao je da je Srbija važan perspektivan partner Kazahstana u Jugoistočnoj Evropi. Zahvalio je Vučiću što se odazvao pozivu da dođe u zvaničnu posetu, i rekao da je današnji sastanak bio plodonosan.

Ukazao je da su razmotreni detalji o saradnji u različitim oblastima, a posebna pažnja je posvećena trgovinsko-ekonomskom partnerstvu.

Dogovoreno je produbljivanje saradnje dve zemlje, naglasio je Nazarbajev ističući da Kazahstan pridaje posebnu pažnju Srbiji koja podržava sve inicijative Kazahstana na međunarodnom nivou.

„Smatramo Srbiju veoma bliskom“, poručio je.

Rekao je da je Kazahstan spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan nema i što može da uveze iz Srbije.

Izrazio je zainteresovanost Kazahstana da izgradi infrastrukturu između Azije i Evrope, i najavio nastavak ekspertskih razgovora kada je reč o slobodnoj trgovini Evroazijske unije.

Inače, ovo je treća zvanična poseta predsednika Srbije Kazahstanu, gde je prethodni put boravio pred leto prošle godine povodom otvaranja izložbe „Ekspo 2017“.

KAPSULA ZA PROJEKAT IZGRADNjE „BK TESLA PARKA“
Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kazahstana Bakitdžan Sagintajev položili su u Astani kapsulu za projekat izgradnje stambenog kompleksa „BK Tesla park“.

 

Izvor RTS, 9. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u