Džihadisti planirali napade na Gračanicu, Mitrovicu i Kfor

Jedan od optuženih, Bujar Behrami, u iskazu je policiji otkrio detalje vezane za planiranje napada, regrutaciju bombaša, nabavku eksploziva…

Istraga kosovskog tužilaštva protiv šestočlane grupe džihadista, uhapšene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i Kfor, pokazala je da su optuženi pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove u Albaniji, kao i da su planirali da izazovu haos na Kosovu, poput onog koji se dogodio tokom martovskog nasilja 2004. godine, preneo je RTS pozivajući se na prištinski portal „Kalzo”.

Optužnica protiv ove grupe predata je kosovskom pravosuđu prošle sedmice i u njoj se navodi kako su optuženi pokušali da organizuju i izvedu terorističke napade na Kosovu, na koji način su birali mete, te kako su njihove akcije finansirane, prenosi Tanjug.

Jedan od optuženih, Bujar Behrami, u iskazu je policiji otkrio detalje vezane za planiranje napada, regrutaciju bombaša, kao i načine na koji su pripadnici ove grupe pokušali da nabave oružje, eksplozive i bojne otrove.

Osim Bujara Behramija, za terorizam su optuženi i Resim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju (na slici iznad) i Edona Haliti. Bujari je, prema optužnici, pokušao da formira grupu „Pomagači Islamske države u zemlji orlova”, koja bi delovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

Leutar Musliju je u maju osuđen na tri i po godine zatvora zbog planiranja napada na izraelske navijače tokom meča u Elbasanu.

Istragom je utvrđeno da im je Islamska država prebacila oko 9.000 evra za finansiranje napada. Planirali su i da napadnu dva ugostiteljska objekta u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici.

Suštinski, operacija džihadista počela je u jesen 2016. godine, kada je Behrami stupio u vezu sa Ridvanom Akifijem koji mu je rekao da počne da planira napad na Izraelce tokom utakmice koju je fudbalska reprezentacija te države igrala u Albaniji.

Plan, koji je u međuvremenu predstavljen i glavnom kosovskom džihadisti u Siriji Lavdrimu Mudžaheriju, uključivao je bombaški napad za kojim bi usledila pucnjava iz automatskog naoružanja. Novac je, kako se navodi u optužnici, nabavio Akifi preko tajne službe Islamske države.

Pošto je taj plan, u međuvremenu, propao, grupa džihadista odlučila je da pronađe nove mete, zbog čega je stupila u kontakt sa neimenovanim oficirom albanske vojske od koga su pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove.

Gotovo istovremeno, grupa je izgubila kontakt sa ključnim ljudima u Islamskoj državi, pošto su Mudžaheri i Akifi ubijeni u borbama u Siriji, pa je komunikacija nastavljena sa osobama koje su u optužnici označene kao „A1” i „A2”.

„Moja ideja bila je da napadnemo pravoslavne objekte u vreme njihovih verskih praznika… Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi… A3 je otišao u Albaniju da nabavi bojne otrove i eksploziv”, navodi se u Behramijevoj izjavi.

Džihadisti su u Albaniji uspeli da pronađu vezu koja bi im omogućila da kupe eksploziv po ceni od 1.000 evra za kilogram, ali je potraga za bojnim otrovima bila komplikovana iako se jedan od članova grupe sastao i sa visokim oficirom albanske vojske.

U sledećem koraku, džihadisti su, kako se navodi u dokumentima tužilaštva, naišli na ozbiljan problem jer nisu uspeli da pronađu ljude zainteresovane da busu bombaši-samoubice, pa je plan napada na srpske verske objekte sa Božića pomeren za Uskrs, god su kao mete označeni Gračanica, Kosovska Mitrovica, Peć i Prizren.

Na kraju, grupa džihadista odustala je od napada na Uskrs, pa je ceo plan pomeren za Vidovdan, ali je Islamska država tražila da izvedu akciji poput martovskog pogroma 2004. godine, dok je Behrami smatrao da napad treba da bude manjeg intenziteta.

 

Izvor Politika, 10. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u