Merkel: Uspešan referendum u MKD, poštovati rezultate

Istakla da je sada zadatak makedonskog parlamenta Sobranja da do kraja sprovede sporazum sa Grčkom

Kancelarka Nemačke Angela Merkel ocenila da su građani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva, i istakla da je sada zadatak makedonskog parlamenta Sobranja da ga sprovede do kraja, preneo je danas Dojče vele na makedonskom.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je nemačka vlada danas objavila, Merkel je obećala dalju podršku Nemačke sprovođenju „Prespanskog sporazuma“ o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije.

Kancelarka je ocenila da se na referedumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede.

Sobranje treba da odobri izmenu Ustava Makedonije u skladu s tim sporazumom.

„Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusedskih odnosa. Pritom se s puta uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO. Sada je važno da se preduzmu sledeći ključni koraci za sprovođenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmenama Ustava“, napisala je Merkel u pismu Zaevu.

Nemačka kancelaraka je istakla da se „raduje“ što će sa Zaevom i dalje „raditi na ostarivanju tog cilja“.

Merkel je u spetembru, pred referendum, posetila Skoplje i rekla da je Makedonija pred „istorijskom šansom“. Pozvala je njene građane da 30. septembra izađu i svojim glasom odrede budućnost svoje zemlje.

Vlada Makedonije je juče utvrdila predlog za izmenu Ustava radi promene naziva države u „Severna Makedonija“, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke, i taj predlog poslala Sobranju.

Poslanici bi trebalo da sutra počnu da razmatraju taj predlog za izmenu Ustava, a ceo proces bi, po skupštinskom poslovniku, mogao da traje najduže 100 dana.

Dogovorom s Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora, predviđeno ja da Makedonija do kraja ove godine izmeni Ustav čime će se garantovati promenu naziva države u „Severna Makedonija“, a uz to grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

 

Izvor Fakti, 10. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u