Hoće li se ŠOS ujediniti pred američkim sankcijama?

Jedna od glavnih tema razgovora na sastanku ŠOS-a u Dušanbeu biće pitanje protivljenja politici američkih sankcija

Danas i sutra će se u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, održati 17. samit Vijeća šefova vlada Šangajske organizacije za saradnju, drugog po važnosti tijela ove organizacije koju zemlje koje je čine, ali i mnoge druge, zbog vojne i ekonomske moći zovu skupinom G8, budući da aktualna skupina G7 u većini područja zaostaje za organizacijom koju čine Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Na dvodnevnom sastanku Vijeća šefova vlada ŠOS-a će sudjelovati premijeri Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana, kineski premijer Li Kećijang, Dmitrij Medvedev iz Rusije, Indiju će predstavljati ministrica vanjskih poslova Sušma Svardz, a Pakistan će predstavljati novoizabrani premijer Imran Kan.

Od šefova vlada članica ŠOS se očekuje da odobre proračun organizacije za 2019. godinu i raspravljaju o širokom rasponu pitanja multilateralne saradnje.

Osim odobravanja proračuna ŠOS-a, HGC također razmatra i odlučuje o glavnim pitanjima koja se odnose na određene, posebno ekonomske sfere interakcije unutar bloka. Sastanak u Dušanbeu je važna prilika za stvaranje okvira za realnu saradnju od koje će imati koristi svi narodi zemalja ŠOS.

Jedna od glavnih tema razgovora će biti pitanje protivljenja politici američkih sankcija, za ruski list Izvestija je izjavio izvor u ruskoj delegacijii. Član ruske delegacije je izvijestio da će se tijekom događaja koji će se u Dušanbeu održati 11. i 12. oktobra raspravljati o svim pitanjima geopolitike i globalnoj ekonomiji.

Između ostalog, ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Li Kećijang će sigurno govoriti o  američkim sankcijama i carinama i kako one pogađaju i druge zemlje i ekonomije, te kako u tim uslovima izgraditi interakciju članova ŠOS. Ovo je zapravo, barem u ruskom dijelu, dio dekreta o dedolarizaciji ruske ekonomije u bilateralnoj trgovini i poslovanju, te da se taj plan provede na najvišoj mogućoj razini unutar ŠOS i Evroazijske ekonomske unije, a da se s EU prijeđe na poslovanje isključivo u eurima i kroz posebni sustav naplate koji bi bio analogan sustavu SVIFT.

Iako pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Žang Jun nije eksplicitno spomenuo SAD, jasno je na koga se odnosila njegova izjava kada je govorio o trgovinskom ratu i ekonomskim pritiscima u geopolitici.

Žang je rekao da će na sastanku u Dušanbeu predstavnici skupine “G8-ŠOS”, kako ju je nazvao, raspravljati o proširenju područja suradnje, kao i o tome kako aktivno reagovati na militarizam, agresivno ponašanje i druge slične radnje.

Vašington je 20. septembra najavio uvođenje sekundarnih sankcija protiv Kine zbog kupovine ruskih aviona Su-35 i sistema S-400. Peking je odgovorio da su američke sankcije ilegalne i obećao je nastaviti vojno-tehničku suradnju s Moskvom.

Vjerojatno američke sankcije nisu uplašile ni Indiju, drugog člana ŠOS-a. Početkom oktobra su Nju Delhi i Moskva potpisali sporazum o isporuci pet divizija ruskih sustava S-400 indijskim oružanim snagama. Očekuje se da će sljedeći kupac ruskog sistema protivvazdušne odbrane biti Turska, zemlja koja u Šangajskoj organizaciji za saradnju ima status partnera za dijalog.

Službeno, samit će uglavnom biti posvećen razvoju trgovinske i ekonomske saradnje i humanitarnih pitanja, ali će predstavnici Rusije i Kine otvoriti pitanje vršenja pritiska kroz nametanje jednostranih sankcija, što je problem s kojim se bore ne samo zemlje ŠOS-a, nego i sve zemlje svijeta od kada je Vašington odlučio masovno koristiti ovaj oblik pritiska prema suparničkim silama i zemljama “saveznicama”.

 

Izvor logicno.com, 11. oktobar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u