Komšić o nezavisnom Kosovu, Dačić o nezavisnoj RS

Komšić rekao da nema dilemu da je Kosovo nezavisna država, Dačić odgovorio da on smatra kako RS ima jednako pravo na nezavisnost

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za „Dojče vele“ da nema dilemu da je Kosovo nezavisna država.

„Ja zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države. Ja nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate – to moje mišljenje“, rekao je Komšić.

Smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza u BiH kako mnogi predviđaju, i ne vidi nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu.

„Rezultati izbora su takvi kakvi su. Izbori su sprovedeni u skladu sa pravilima koja važe od 1996. godine do danas. Sve je bilo isto, nije bilo razlike ni u metodi ni u načinu realizacija tih izbora. No, to da li se nekome sviđaju rezultati je sasvim druga stvar i to, moram priznati, nikoga institucionalno ne zanima“, rekao je Komšić.

Da li neko priznaje ili ne priznaje rezultate izbora, stvar je, kako je rekao, političke volje.

Objasnio je i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH.

„Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta nego se izvodi iz građana. Dakle ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena“, ocenio je Komšić.

Podsetio je da je dva puta bio član Predsedništva BiH i da su on i Nebojša Radmanović iz Dodikove stranke „solidno radili“.

„Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno. Jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav da ako se krene sa blokadama i provociranjem obično vam se to razbije o glavu na način da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo“, rekao je Komšić.

Komšić tvrdi da ako Dodik krene sa blokadama da će „to biti veliki problem i po njega i na kraju po Republiku Srpsku u koju se on toliko zaklinje jer to može rezultirati time da se ne donose odluke koje su bitne i za Republiku Srpsku“.

„Dodik nema neku supermoć. Odluka o NATO-u i aktivaciji MAP je doneta. Ona nikada nije opozvana, promenjena ili poništena. Sve što Dodik može je da traži da se ta odluka menja, ali za to nikada neće dobiti saglasnost druga dva člana Predsedništva. Dakle ta odluka zvanično postoji“, istakao je Komšić.

Prema njegovim rečima, granice BiH ne bi trebalo menjati, dirati i razmenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica, naveo je Komšić.

Upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo rekao je da „ne može da govori u ime Srbije i Kosova“.

 

Izvor RTS, 11. oktobar 2018.

DAČIĆ: I JA SMATRAM DA BI RS TREBALO DA BUDE NEZAVISNA
Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić na izjavu Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država.

„Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo nezavisna država. I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH“, rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je dodao, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu, i da je spoljna politika te države samo ono što je odluka Predsedništva.

„BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti“, zaključio je Dačić.

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je juče da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu malo verovatno da BiH promeni promeni odluku o Kosovu.

„Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje… Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi za BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav“, rekao je Komšić za „Dojče vele“.

 

Izvor Sputnjik, 11. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u