Komšić proglašen nepoželjnim u tri opštine

Načelnici Grude, Čapljine i Posušja proglasili novoizabranog hrvatskog člana Predsedništva BiH nepoželjnom osobom

Načelnici tri hercegovačke opštine, Grude, Čapljine i Posušja, proglasili su novoizabranog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, nepoželjnom osobom u tim sredinama, jer ga smatraju nelegitimnim.

Kako piše portal Kliks.ba, prvi je bio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji kaže da Komšić, zbog načina na koji je izabran, nije dobrodošao u tu opštinu i da su Hrvati u svim opštinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali svog člana Predsedništva, odnosno lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

„Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba da dolazi jer mi nismo spremni da mu izrazimo zvaničnu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni opštine Grude. Za nas je to, na osnovu 90,82 posto volje birača opštine Grude Dragan Čović, i njemu ćemo prvom prilikom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu”, poručio je Grizelj, reagujući na najavu Komšića da će obići sve opštine u BiH kojima žive Hrvati.

Njegov primer sledio je i načelnik Čapljine, Smiljan Vidić, koji je izrazio žaljenje što Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate.

„Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za člana Predsedništva iz hrvatskog naroda kandidat koji nema nikakvu podršku Hrvata u BiH. Kao takav nije dobrodošao u naš grad. Ovakvim izborom jedan deo Bošnjaka je pokušao da napravi štetu Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Hrvatima štetu nisu naneli, ali BiH jesu, imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih vođeni HDZ-om BiH znali i uspeli savladati, tako će biti i sada”, izjavio je Vidić.

Nakon njih poruku da Komšić nije dobrodošao u Posušje poslao je predsednik te opštine Branko Bago.

Bako izborni rezultat za članove Predsedništva tumači kao da su Bošnjaci dobili dva člana u tom telu, pa poručuje da „jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsedništva Bosne i Hercegovine” Željko Komšić nije dobrodošao u Posušje.

„Osoba koja iz dana u dan radi na dekonstitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti zavisno od trenutnih potreba i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mesto člana Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda ne može da predstavlja hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje”, rekao je Bago.

On kaže i da je na ovim izborima Posušje jasno reklo ko je član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda, odnosno da je to Dragan Čović.

„Skoro 90 posto birača dalo je podršku Draganu Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsednika Čovića u daljoj borbi za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budimo istrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rešenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku prevazišli ovu anomaliju koja omogućava brojnijem narodu da majoriziuje malobrojniji birajući mu predstavnike”, naveo je Bago u saopštenju dostavljenom medijima.

Zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata danas je u Mostaru najavljena protestna šetnja, kada će učesnici protesta ispred Kancelarije hrvatskog člana Predsedništva paliti sveće.

 

Izvor Politika, 11. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u