Lukaševič: Transformacija KBS se priprema u Bondstilu

Lukaševič je ukazao da ohrabrivanje ambicija Prištine za stvaranje kvazidržave neće pomoći da se reši sukob na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji krši se Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 tako što se, u bazi Bondstil, osim obuke kosovskih vojnika na toj „zatvorenoj“ teritoriji američke vojne baze, vrše i pripreme za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, upozorio je ruski izaslanik u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Lukaševič je ukazao da pokušaji skretanja sa dogovorenog puta rešenja za Kosovo i ohrabrivanje ambicija Prištine za stvaranje kvazidržave neće pomoći da se reši sukob na Kosovu.

To neće rešiti situaciju na Kosovu, već će, rekao je, samo podstaći tenzije na Zapadnom Balkanu. Obraćajući se na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču u četvrtak uveče, Lukaševič je ocenio da je specijalni sud u Hagu malo napredovao prilikom rada na krivičnom gonjenju bivših članova OVK za zločine za vreme i nakon rata na Kosovu.

„Oni odgovorni za gnusne zločine, kao što je nelegalna trgovina ljudskim organima, izbegli su svoju dobro zasluženu kaznu“, rekao je Lukaševič, preneo je Tas. 

Ruski izaslanik u OEBS-u pozvao je tu misiju na Kosovu i Metohiji da hitno odgovori na pretnje i zločine protiv Srba na KiM i osudio „pasivan pristup“ Kfora i Euleksa koji su se, kako je rekao, distancirali od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na KiM.

Lukaševič je na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču u četvrtak uveče ocenio da nepristrasan i neutralan rad misije OEBS postaje sve važniji usled „izuzetno komplikovane situacije u tom regionu“.

Kao jedan od ključnih zadataka misije OEBS i njenog mandata naveo je zaštitu prava i interesa nealbanskog stanovništva, pre svega Srba.

Upozorio je i da agresivne izjave i potezi lidera kosovskih Albanaca protiv srpske vlade ohrabruju atmosferu nekažnjivosti zločina protiv srpskog stanovništva jer su, naglasio je, krađa i zloupotreba njihove imovine, fizički i verbalni napadi i vandalizam i dalje „rutinska pojava na Kosovu“.

„Nelegalne akcije protiv srpske dece i mladih na jugu regiona, koje su sada u porastu, naročito su uznemirujuće. Misija OEBS bi trebalo odmah da reaguje na takve incidente i obezbedi da kosovske vlasti kazne one koji su krivi“, poručio je Lukaševič.

„NEAKTIVNOST MISIJA EU I NATO-A NA KIM“ 
Istovremeno, Lukaševič je osudio neaktivnost misija EU i NATO-a na KiM, „koje su se distancirale od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na Kosovu“, prenosi Tas.

„Osuđujemo pasivan pristup međunarodnih misija u regionu – misije NATO-a na Kosovu i Misije vladavine prava EU na KiM“, rekao je Lukaševič.

Tas podseća i da je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin ranije rekao da je Kfor bio svestan nedavnih albanskih provokacija na severu Kosova kada je, navodi ta agencija, „više od stotinu kosovskih komandosa upalo u srpske enklave na severu Kosova u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima“.

Lukaševič smatra da takvo ponašanje podriva poverenje Srba u misiju NATO-a i međunarodne organizacije na KiM.

On je naglasio da su specijalne snage kosovske policije upale u oblasti naseljene Srbima u suprotnosti sa postojećim sporazumima između Beograda i Prištine „uz očigledan cilj vršenja pritiska na Srbiju“.

Podsetio je i na incident od 26. marta u Kosovskoj Mitrovici, kada su, kako je naveo, albanske specijalne snage zadržale u pritvoru i pretukle direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i na ubistvo istaknutog srpskog političara na KiM Olivera Ivanovića.

„Još jednom, pokazali smo da će pokušaji da se prevaziđu postojeće dugogodišnje razlike na KiM samo produbiti kosovsku krizu“, naglasio je Lukaševič.

Dodao je da Albanci na KiM uživaju podršku spolja bez obzira na to šta rade, kao i da pokazuju svoju nevoljnost da tragaju za rešenjem za zamrznuti konflikt, zajedno sa Beogradom.

„Priština se i dalje oslanja na zastrašivanje Srba u pokušaju da ih protera iz regiona“, upozorio je Lukaševič.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u