Preminula Milena Dravić

Zainteresovani mogu da se upišu u knjigu žalosti u Jugoslovenskoj kinoteci, svakog dana od 8.00 do 22.00 časa, do petka, 19. oktobra

Glumica Milena Dravić preminula je noćas posle teške bolesti u 79. godini u Beogradu. Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Pohađala je osnovnu školu „Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžicem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Prekobrojna”, „Jutro”, „Kozara”, „Bitka na Neretvi”, „Ljubavni život Budimira Trajkovića”, „Rad na određeno vreme”, „Moj tata na određeno vreme”, „Sekula se opet ženi”, „Nije lako sa muškarcima” i „Zona Zamfirova”.

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave”, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija „Pozorište u kući” i „Lud, zbunjen, normalan”.

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić” za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli, javlja Tanjug.

OTIŠLA JE NAJVOLjENIJA GLUMICA KOJA JE MOGLA DA IGRA SVE
Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glimica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Ivan Jevtić i Voja Brajović, povodom vesti da je preminula Milena Dravić. Bard našeg glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umetnika epohe.

„Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi… Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve… Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom”, kazao je Brajović.

Radoslav Zelenović, vrsni pozavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumljivo bila najveća zvezda jugoslovenske kinematografije.

„Milena je bila autentična filmska zvezda. Pođednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima ‘crnog talasa’, u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima… Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru”, kazao je Zelenović.

On je istakao veliku naklonost i poštovanje publike prema Mileni Dravić koje nikada nije prestajalo. „Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade”, kazao je Zelenović.

VUČIĆ: ČINILA JE NAŠE DRUŠTVO BOLjIM, A KULTURU BOGATIJOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća Udruženju dramskih umetnika Srbije i Udruženju filmskih glumaca povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice.

„Ostali smo bez naše Milene Dravić, velikana jugoslovenske i srpske umetnosti. Milena je obeležila drugu polovinu dvadesetog veka u pozorištu, na filmu i televiziji. Neka joj je večna slava i hvala, jer je naše društvo učinila boljim, a kulturu bogatijom”, navodi se u telegramu predsednika Vučića, prenosi Tanjug.

GOJKOVIĆ: ZAUVEK OBELEŽILA JUGOSLOVENSKI I SRPSKI FILM
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti velike glumice Milene Dravić u kome je istakla da je ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

„S velikom tugom sam primila vest o smrti legende našeg glumišta. Svojim jedinstvenim šarmom i talentom, Milena je zauvek obeležila jugoslovensku i srpsku kinematografiju i ostavila neizbrisiv trag na našoj pozorišnoj sceni. Bila je i ostaće inspiracija za generacije naših mladih glumaca”, navela je Maja Gojković, prenosi Tanjug.

BRNABIĆ: OSTAVILA JE NEIZBRISIV TRAG U NAŠOJ KULTURI
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice glumice Milene Dravić, u kome je istakla da je ona ostavila neizbrisiv trag u kulturi.

„Svojim raskošnim glumačkim talentom i fantastičnim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, Milena Dravić ostavila je neizbrisiv trag u našoj kulturi. Uvek dostojanstvena i jedinstvena, plenila je svojim neverovatnim talentom i šarmom”, navela je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

Premijerka je istakla da će Milena Dravić ostati upamćena kao jedna od najvećih zvezda domaćeg glumišta, velika dama i veliki čovek.

DAČIĆ: MILENA I DRAGAN OBELEŽILI EPOHU U UMETNOSTI
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima preminule glumice Milene Dravić.

„Milena i Dragan (Nikolić) obeležili su jednu epohu u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti. Svojom uvek sugestivnom i jedinstvenom glumom, kao i neponovljivim šarmom, inspirisali su mnoge generacije. Ja ih neću zaboraviti, a uveren sam da će i mladima koji dolaze biti uzor ne samo kao glumci već i kao veliki ljudi. Srbija im duguje da počivaju zajedno u Aleji zaslužnih građana. Oni jesu velikani naše zemlje”, naveo je Dačić u telegramu saučešća.

VUKOSAVLjEVIĆ: GUBITAK NEKOG BLISKOG
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice Milene Dravić telegram saučešća u kome je istakao da se vest o njenom odlasku „kod generacija njenih iskrenih privrženika doživljava kao gubitak nekog bliskog”.

„Potresen tužnom vešću u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko i iskreno saučešće zbog smrti Milene Dravić njenoj porodici, prijateljima, kolegama i Udruženju dramskih umetnika Srbije”, naveo je Vukosavljević.

On je podsetio da je Milena Dravić drugo ime za jednu veliku epohu domaćeg filma, glumica jedinstvenog lirskog senzibiliteta u ranim ulogama, ali i zrelih karakternih dramskih i komičnih ostvarenja, osim na filmu, i na televiziji i u pozorištu.

„Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom. Bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna. Siguran sam da se vest o njenom odlasku u svim našim domovima, kod generacija njenih iskrenih privrženika, doživljava kao gubitak nekog bliskog”, istakao je Vukosavljević, prenosi Tanjug.

IZA NjE SU OSTALE ANTOLOGIJSKE ULOGE
Odlazak Milene Dravić rastužio je ljude u Upravi festivala u Jagodini, ali i sve Jagodince koji su je gledali na „Danima komedije” u ovom gradu. Dobitnica nagrade „Zlatni ćuran” 2012. za životno delo, Milena Dravić je bila zaštitni znak glumačke profesije i najomiljeniji glumački lik u velikoj Jugoslaviji, izjavio je Tanjugu Dobrica Milićević, umetnički direktor „Dana komedije”.

„Iza nje stoje antologijske uloge”, rekao je Milićević. Podsetio je da je ove godine u okviru pratećeg programa festivala, 24. marta u Narodnoj biblioteci „Radoslav Nikčević” u Jagodini promovisana monografija i prikazan dokumentarni film o Mileni Dravić.

Glumica nije prisustovala tom događaju, ali je poslala pismo u kome je napisala: „Volela bih da sam sa vama, ali nisam trenutno u mogućnosti. Biće sve dobro, nadam se, da ćemo se, verujem, ponovo sresti”.

U pismu, koje je pročitano na promociji i koje je pozdravljeno dugim aplauzom, pri čemu su učesnici promocije stajali, bilo je i suza, a Dravić je napisala: „Vežu me lepa sećanja za ovaj festival, a „ćuran mi je posebno draga nagrada, između ostalog jer je za komediju”.

„Možda bih slobodno mogla reći, najozbiljnije, njeno visočanstvo, komediju, žanr kome sam posvetila dobar deo karijere. Skretala sam na to pažnju, a skretaću i dalje. Ozbiljan je to žanr, žestok i dubok. Čak  uzvišen. Doduše, danas sve i svašta sebi dozvoljava da se komedijom nazove, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo”, napisala je Milena tada.

„Najlepše, u pravoj komediji jeste – pobeda života”, zaključila je velika glumica. Dravić je na „Danima komedije” koje se u Jagodini tradicionalno održavaju od 1972. godine, od 20. do 27. marta, tri puta nagrađena za glumu statuetom „ćuran“: 1987. godine za ulogu „Ljubičice” u predstavi „Ptic i Ptica” Slobodana Stojanovića, u režiji Dejana Mijača i u izvođenju Zvazdara teatar.

Za ulogu gospođe Šmit u predstavi „Ćelava pevačica”, režija Jagoš Marković u izvođenju Kreuševačkog pozorišta 1998. godine, i 2011. godine za ulogu Mod u predstavi Kolina Higinsa „Harold i Mod”,  režija Milan Karadžić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, prenosi Tanjug.

MEDIJI U REGIONU: ODLAZAK DIVE
Mediji u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji prenose vest o odlasku dive jugoslovenskog glumišta Milene Dravić. Crnogorske Vijesti na svom portalu uz naslov „Odlazak dive glumišta” podsećaju da je Milena Dravić glumila u više od 100 filmskih ostvarenja i odigrala 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višetruko nagrađane.

Glas Banjaluke u tekstu naslovljenom „Odlazak dive” nabraja u kojim je sve filmovima Milena Dravić ostvarila izvanredne uloge i koje je sve nagrade dobila. Slovenačko „Delo” takođe prenosi vest o smrti Milene Dravić u tekstu naslovljenom „Jedina jugoslovenska glumica koja je dobila nagradu na prestižnom festivalu u Kanu”

Radio televizija Republike Srpske i Federalna Televizija u Bosni i Hercegovini na svojim portalima prenose informacije o odlasku Milene Dravić, a portal klix.ba donosi tekst sa naslovom „U Beogradu preminula legendarna jugoslovenska glumica Milena Dravić”.

„Milena Dravić je definitivno bila jedan od zaštitnih znakova jugoslovenske kinematografije. Osim jugosloveskih filmskih klasika, brojnih partizanskih filmova i slično, Milena je u poslednje dve decenije ostvarila i veliki broj uloga u domaćim humorističkim serijama, među kojima je i „Lud, zbunjen, normalan”, reditelja Elmira Jukića”, piše, između ostalog, portal klix.ba a prenosi Tanjug.

PROJEKCIJE FILMOVA MILENE DRAVIĆ U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI
Povodom smrti dive jugoslovenskog glumišta publika će u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke imati prilike da pogleda „WR Misterije organizma”, Dušana Makavejeva iz 1971. godine, najavili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Već sutra u 18 časova, gledaoci će moći da pogledaju film „Prekobrojna”, Branka Bauera iz 1962, a u 20:30 ostavrenje „Poseban tretman”, Gorana Paskaljevića iz 1980. godine za koji je Milena nagrađena na filmskom festivalu u Kanu.

Sve projekcije u Kinoteci, kao i obilazak, u maju ove godine otvorenog legata Milene Dravić i Dragana Nikolića, su besplatne, javlja Tanjug.

Od 1. do 5. novembra u Kinoteci će biti upriličena velika retrospektiva filmova u kojima je Milena ostvarila nezaboravne uloge, među kojima su: „Vrata ostaju otvorena”, „Čovek nije tica”, „Hasanaginica”, „Devojka”, „Rondo”, „Nije lako sa muškarcima”, „Sutjeska”… i mnogi drugi.

Knjiga žalosti biće otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci, večeras od 18.00 časova, pred početak projekcije filma „WR Misterije organizma”.

Svi zainteresovani moći će da se upišu u knjigu žalosti u Jugoslovenskoj kinoteci, svakog dana od 8.00 časova ujutru do 22.00 časa, do petka, 19. oktobra do 22.00 časa.

Nakon petka knjiga žalosti postaće sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

GRLIĆ: MILENA DRAVIĆ JE BILA ISTINSKA FILMSKA ZVEZDA
Otišla je nesumnjivo najveća zvezda jugoslovenske kinematografije čiji će vedar duh i umetnička genijalnost ostati zapamćeni zauvek, kazao je Tanjugu reditelj Rajko Grlić na vest o smrti dive jugoslovenskog glumišta Milene Dravić.

Grlić kaže da ga je veoma rastužila vest o smrti Milene Dravić, jer je ona bila jedan od najvažnijih simbola jugoslovenske kinematografije.

„Milena je prolazila kroz izuzetno zahtevne i raznorodne uloge sa velikom lakoćom. Pritom je u procesu nastajanja tih filmova širila tu vedrinu i optimimizam koje je nosila u sebi na celu ekipu. Svi su je voleli… Zato njen odlazak izaziva veliku tugu”, kazao je Grlić.

Cenjeni reditelj se seća momenata kada je shvatio da je Milena Dravić najveća zvezda jugoslovenske kinematografije.

„Bio sam klinac kada sam gledao u Puli šta znači biti velika filmska zvezda. Skoro 3 000 ljudi je čekalo Milenu Dravić ispred hotela da bi bili u prilici da je isprate do Pulske arene. Svi ti ljudi su bili srećni posle te kratke šetnje sa njom kroz pulske ulice. Tada sam shvato šta je velika filmska zvezda. Zauvek ću pamtiti Milenu Dravić kao istinsku filmsku zvezdu”, kazao je Grlić.

On kaže da će se jugoslovenska kinematografija pamtiti prvenstveno po fantastičnim glumcima…

„Bata Živojinović, Slobodan Aligrudić, Ljubiša Samardžić… svi ti glumci su imali lica kojima ljudi veruju. E pa među svima njima Milena Dravić je bila najveća zvezda. Bila je glamurozna i istinita, posvećena i lepršava…Istinska zvezda”, kazao je Grlić.

 

Izvor Politika, 14. oktobar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u