Dodik: CIA počinila zločin prema istini

Rekao da to što je CIA krila dokumenta o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice iz 1993. godine, „predstavlja zločin prema istini“

Novoizabrani član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je zločinom prema istini i pravdi to što je, kako su pisale „Večernje novosti“, američka Centralna obaveštajna služba (CIA) dve godine krila dokument o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice iz 1993. godine.

Kako prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu, Dodik je rekao da to što je CIA krila dokumenta o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice iz 1993. godine, „predstavlja zločin prema istini i tim istim ljudima koji su stradali od takozvane Armije BiH, kao i prema pravdi, koju ni nakon 25 godina nisu dočekali srodnici postradalih u srednjem Podrinju“.

„Sad je potpuno jasno da je administracija tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona bila u funkciji satanizacije srpskog naroda i prikrivanja zločina koji su pripadnici takozvane Armije BiH počinili nad Srbima. Time su se Klinton i njegova administracija svrstali u direktne saučesnike tih monstruoznih zločina, kao i u saučesnike događaja koji su se dogodili u i oko Srebrenice u leto 1995. godine“, rekao je Dodik.

Dodik je to rekao nakon što je upitan da prokomentariše pisanje „Večernjih novosti“ da je dokument o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice iz 1993. godine CIA krila dve godine, a onda ga arhivirala među nevažna svedočanstva.

Beogradski list preneo je da je posle 23 godine u sedištu UN u Njujorku lociran izgubljeni izveštaj, koji je u maju 1993. godine odnesen u sedište CIA u Lengliju i u UN, navodi RTRS.

 

Izvor Tanjug/Novosti, 15. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u