Nil Ferguson: EU će se urušiti u roku od 10 godina

„Ironija je da je lakše napustiti EU nego izaći iz evrozone“

Vodeći britanski istoričar tvrdi da je Evropska unija tako slabo pripremljena za izazove modernog svijeta da ne može preživjeti sljedećih deset godina.

Britanski povjesničar i politički komentator Nil Ferguson za Evropsku uniju predviđa apokaliptičnu budućnost, koja liči na sudbinu koju je dođivelo Sveto Rimsko Carstvo. Analizirao je kako se Evropska unija dosad suočavala s kriznim situacijama i izneo svoj pogled na one koje tek dolaze.

Analizirajući prošlost i verovatnu budućnost, Nil Ferguson predviđa da se EU uskoro može raspasti zbog nadolazećih kriza. “Brisel bi mogao poživjeti najviše tokom sledećih 10 godina”, vjeruje istoričar i tvrdi da će se u tom periodu odlučiti budućnost EU.

Prema njegovoj analizi, Evropa je previše bolesna i ne priprema se za buduće izazove kako bi preživjela. “EU je najslabija od velikih sila. Blok se suočava s unutarnjim i vanjskim problemima. S jedne strane je EU između carstva Donalda Trampa, Sjedinjenih Država, a na drugoj je pritiska Narodna Republika Kina. Ovo su dvije svjetske sile koje su previše jake da bi se Brisel mogao nadmetati s njima”, tvrdi Ferguson.

S druge strane, EU se suočava s unutrašnjim borbama i talasom “populističkih” pokreta koji preuzimaju vlast u sve više evropskih zemalja. Ferguson je naglasio kako uspon populizma znači gubitak moći tradicionalnih stranaka koje su u prošlosti podupirale EU.

Međutim, upravo je politika usmjerena protiv interesa evropskih naroda i stvorila birokratsku elitu u Briselu, koja će biti odgovorna za sve što se bude dogodilo.

Kada te vodeće stranke, uglavnom konzervativci, socijaldemokrati i liberali izgube većinu u svojim nacionalnim parlamentima, Brisel će izgubiti svu podršku.

Istoričar, koji trenutno predaje na Univerzitetu Stenford u Sjedinjenim Državama, rekao je: “Na neki način, EU me podsjeća na staro Sveto Rimsko Carstvo. Ovo nije konstrukt za XXI vek.”

No, kazao je kako neće biti izgubljeno sve što je stvorila EU, čak i ako se raspadne. Profesor Ferguson je rekao: “Lako je moguće da će evro nadživjeti EU”.

Jedan od razloga za uvjerenje da će evrozona preživjeti jeste to što je napuštanje evropske monetarne zajednice riskantnije nego napuštanje same EU kao političke unije. Raspad monetarne unije može dovesti do puno većih rizika.

Na primjer, Ferguson vjeruje da su prijetnje italijanske vlade da će napustiti eurozonu samo blef.

“Ako bi se Italija danas oprostila od evra, štediše bi izgubile mnogo novaca, pa tako i mnogi od onih koji su glasali za Ligu i Pokret 5 zvijezda. Ironija je da je lakše napustiti EU nego izaći iz evrozone”, zaključuje Nil Ferguson.

 

Izvor Ekspres/Logično, 15. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u