Rijad: Odgovorićemo na svaku akciju protiv nas

„Kraljevina potvrđuje da će, ukoliko bude izložena bilo kakvoj akciji, odgovoriti još jačom akcijom“

Nakon otvorene pretnje koju im je uputio američki predsednik, iz Saudijske Arabije saopšteno da ta zemlja neće podleći nikakvim „pretnjama“ niti pritiscima.

Tramp je upozorio Saudijsku Arabiju na „oštru kaznu“ ako se ispostavi da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopštenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije, takođe se navodi da će ta država odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

„Kraljevina (Saudijska Arabija) potvrđuje svoje potpuno odbacivanje bilo kakvih pretnji i pokušaja svog podrivanja, bilo pretnjom nametanja ekonomskih sankcija, odnosno korišćenjem političkih pritisaka ili ponavljanjem lažnih optužbi“, piše u saopštenju.

„Kraljevina, takođe, potvrđuje da će, ukoliko bude izložena bilo kakvoj akciji, odgovoriti još jačom akcijom“, navodi se u tekstu i podseća da „ekonomija kraljevine ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji“, zbog čega bi bilo kakve mere protiv nje imale „posledice i po svetsku privredu“.

AP primećuje da se u saopštenju ne pominje direktno Kašogi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Agencija je prethodno izvestila da je saudijska berza pala za oko 7 odsto nakon što je američki predsednik izneo pretnje.

Tramp je u intervjuu za TV mrežu CBS rekao: „Isteraćemo to do kraja i biće ozbiljna kazna“. Američki predsednik je više puta kritikovao Saudijsku Arabiju i kralja Salmana zbog visokih cena nafte. On je, početkom oktobra čak izjavio da se, bez američke vojne podrške, saudijski kralj možda ne bi zadržao na prestolu ni dve nedelje.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i iz njega nije izašao. Turske vlasti iznele su bojazan da je Kašogi, saudijski novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u koji je došao da podigne neka dokumenta.

Njega su, kako turske vlasti smatraju, ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, a što Rijad negira i tvrdi da su optužbe „neosnovane“.

Ipak, Saudijska Arabija nije pružila, zasad, nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ipsred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

 

Izvor Tanjug/B92, 15. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u