Zaev opoziciji: Podržite sporazum i dobićete amnestiju

Ponudio amnestiju svim optuženim poslanicima za nasilje u Sobranju od 27. aprila pod uslovom da podrže Prespanski sporazum

Američki makedonski premijer – Zoran Zaev koji se može smatrati i američkim guverenerom u Skoplju – odlučio se za ponudu očajničke trgovine.

Verovatno po instrukciji – ili bar po odobrenju svojih mentora.

Prvo je poslanicima – prividno svima, a zapravo opozicionim – rekao da je na plećima svih istorijska odgovornost i da svi u rukama drže ključ istorijske odluke jer izolacija i neizvesnost – koje bi Makedonija dobila odbijanjem sporazuma sa Grčkom i imena „Severna Makedonija“ – ne mogu biti izbor.

Potom je, naglasivši da je zemlja politički podeljena i da su podele ušle i u porodice, pozvao poslanike na „nacionalno pomirenje“, a najuticajnijoj opoziciji VMRO-DPMNE kao „gest dobre volje“ ponudio da glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom, a u zamenu – amnestiju za članove te stranke kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine.

„Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila (prošle godine). Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila… Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu”, rekao je između ostalog Zaev obraćajući se poslanicima, prenosi Tanjug.

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od postignutog sa Grčkom o novom imenu Makedonije i to, kako je rekao, svi znaju. Dodao je da se narod neće pomiriti ako prvo ne dođe do pomirenja između partija i u Sobranju.

Iskoristimo zato današnju plenarnu sednicu kao priliku za pomirenje između levice i desnice u Makedoniji nakon prošlogodišnjih incidenata u zakonodavnom domu.

Zaev smatra da je današnja odluka, o prihvatanju ili odbijanju predloga vlade o otpočinjanju ustavnih izmena koje uključuju promenu ustavnog imena Makedonije, istorijski trenutak koji će prepričavati buduće makedonske generacije.

Opet se `uhvatio` za decu. Današnju i buduću. Naravno, i za budućnost. To je u skladu sa instrukcijama za slične prilike.

Pozvao je sve poslanike da jedni drugima pruže ruku i da prihvate otpočinjanje procesa ustavne revizije kako bi osigurali evroatlantsku integraciju Makedonije.

Poslanik VMRO-DPMNE Ilija Dimovski predložio je da tačka bude skinuta sa dnevnog reda, ali je odnos na glasanju bio 39:67. On je potom upozorio da se treba vratiti dokumentima (o imenu države) iz 2008. i naglasio da ne prihvata da se neko političko pitanje predstavlja kao biranje između života i smrti.

Šiptarski poslanik Artan Grubi (DUI) pozvao je poslanike – prema očekivanjima – da glasaju za promenu imena, rečima: „Ne mislite na naredne izbore već na naredne generacije“.

 

Izvor Fakti, 15. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u