Priština pokreće formiranje „vojske” mimo Srpske liste

Tri nacrta zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga naći će se pred kosovskom skupštinom u četvrtak

Vlada Srbije je apsolutno protiv formiranja bilo kakve oružane sile na prostoru Kosova i Metohije, a argumentacija za to se nalazi u Rezoluciji 1244 i vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, naglasio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović. Istakao je da Srbija neće odustati da se poštuju međunarodni sporazumi i da je to princip kojeg bi svi akteri trebalo da se drže.

Uprkos tome, predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je na jučerašnjem sastanku da pokrajinski poslanici u četvrtak raspravljaju o tri nacrta zakona kojim bi bile transformisane kosovske bezbednosne snage (KBS) u takozvanu vojsku. Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) i Samoopredeljenje bojkotuju jesenje zasedanje kosovske skupštine, ali su najavili da će doći u četvrtak. Predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli je rekao posle sastanaka predsedništva da je uveren da će do kraja ove godine Kosovo dobiti „vojsku” i naglasio da proces transformacije treba da prođe mirno.

Veseli tvrdi da će KBS biti transformisane bez obzira na to da li tako nešto želi Srpska lista ili ne, kao i da će „oružane snage Kosova” biti osnovane u partnerstvu sa SAD i NATO. Ustrojavanje ove formacije do završetka godine najavio je prethodno i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Limaj, precizirajući čak da bi to moglo da bude krajem novembra i „u skladu s parlamentarnim procedurama”.

Takvom koraku ponovo su se usprotivili poslanici Srpske liste, a član predsedništva kosovske skupštine Slavko Simić glasao je protiv predloga o tri nacrta zakona o transformaciji KBS. Simić je naglasio da je predlog o transformaciji KBS u „vojsku” protivan i Rezoluciji 1244 SB UN i da nanosi nesagledivu štetu poverenju, miru i stabilnosti Kosova i Metohije, ali i celog zapadnog Balkana.

Ministar za zajednice i povratak u privremenim institucijama Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je činjenica da Srpska lista neće imati pravo na veto na ovaj proces. „To je jedan trik koji se sada koristi i ako mi podnesemo žalbu kao politički predstavnici Srba ustavnom sudu, dobićemo negativan odgovor, jer je to proces koji se podržava od strane zapada”, kazao je Jevtić, prenosi Tanjug.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da će takozvana vojska Kosova ipak biti formirana, ali pod postojećim imenom kosovskih bezbednosnih snaga. Prema njegovim rečima, funkcionisaće kao vojska, ali se neće zvati vojskom. „Pripreme su završene, godinama unazad stručnjaci NATO-a su pripremali komandni kadar, organizacionu strukturu te formacije. Zbog proceduralnih problema, Albanci su prinuđeni da to urade sada pod istim imenom, a ne kako su planirali, da to budu takozvane oružane snage Kosova”, rekao je Drecun za TV Pink.

Najave transformacije KBS, međutim, pojavljuju se u trenutku kada i informacije u medijima o šumovima na vezama Vašingtona i Prištine. SAD su krajem prošle nedelje prekinule kontakte sa ministrom KBS Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom zbog afere sa preuveličavanjem i falsifikovanjem liste veterana takozvane OVK. Protiv 12 osoba, među kojima su Beriša i Čeku podignuta je optužnica. Specijalni tužilac Elez Bljakaj naveo da su od 28.000 navodnih pripadnika OVK više od 19.000 lažni veterani, a posle iznošenja ovih podataka u javnost podneo je ostavku zbog pritisaka. Odlazeći ambasador SAD u Prištini Greg Delavi je tada izjavio da je zapanjujuće da su neki korisnici ove penzije bili deca u vreme konflikta.

ZVANIČNIK SAD ZA BORBU PROTIV TERORIZMA DOLAZI NA KOSOVO
Nejtan A. Sales, američki zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, otpočeo je posetu BiH, odakle će otputovati u Albaniju, a potom i u Prištinu. Njegova poseta vremenski se poklopila sa pisanjem beogradskih medija prethodnih dana da su na KiM planirani teroristički napadi na Srbe i njihovu imovinu, kao i formiranje tajne vojske, prenosi Tanjug. Predstavnica Prištine u Vašingtonu Vlora Čitaku je izveštavanje beogradskih medija ocenila rečima da „propaganda koju Beograd sponzoriše nikad ne prestaje da nas iznenađuje svojom maštom”. Prištinski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je na svom fejsbuk profilu optužio srpski državni vrh, a pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da, kako je naveo, revnosno koriste „lažne vesti”.

HARADINAJ PONOVO SMENIO MINISTRA POLICIJE
Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj smenio je ponovo ministra unutrašnjih poslova. Ministar Bejtuš Gaši je smenjen samo nekoliko meseci nakon preuzimanja te dužnosti, prenosi Beta. Pozivajući se na svoje izvore, kosovski mediji prenose da je  Gaši smenjen zbog uske povezanosti sa serijom pljački u više filijala banaka. Haradinaj je pre nekoliko meseci smenio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja zbog tajne deportacije šest turskih državljana koji su navodno bili povezani sa „gulenistima”.

 

Autor Dejan Spalović

 

Izvor Politika, 16. oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u