Tijanić i Tirnanić dobijaju ulice?

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podržao je ovaj predlog, a inicijatori su ga predali Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica

Pokrenuta je inicijativa da po jedna ulica u Beogradu dobije ime po poznatim novinarima Aleksandru Tijaniću i Bogdanu Tirnaniću, navodi UNS.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i novinarka RTS-a i predstavnica grupe poštovalaca Aleksandra Tijanića Verica Bradić upoznali su zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića sa inicijativom.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podržao je ovaj predlog, a inicijatori su ga predali Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda.

Goran Vesić izrazio je želju da se inicijativa nađe na dnevnom redu narednog zasedanja Skupštine Grada koja je planirana za novembar.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović saglasni su i sa idejom da Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić dobiju ulicu tamo gde su živeli, na Novom Beogradu, odnosno na Dorćolu ili Neimaru.

„U epohi koju je obeležilo obezvređivanje značaja javne reči, Aleksandar Tijanić uspeo je da dokaže da je moguće biti važan zbog onoga što imaš da kažeš. Da je važno biti novinar, da novinarstvo može biti važno i da je u životu dovoljno biti novinar. Ostavljao je nadu da iskazana reč može da promeni stvarnost, ako je izgovori onaj ko to ume. Aleksandar Tijanić se pratio i u ostalim ex-YU zemljama gotovo jednako kao u Srbiji“, navodi se, između ostalog, u tekstu inicijative.

Retko ko je kao Bogdan Tirnanić pronosio duh Beograda i, kako su kolege za njega govorile, bio hroničar i čuvar sentimentalne istorije ovog grada i njegova ikona.

„Intelektualca ne određuje njegova školska upućenost u određenu sferu ljudskog duha, već ga određuje njegova sposobnost da kritički promišlja svet, unapred odlučan da bez roptanja prihvati konsekvence tog promišljanja“, govorio je Bogdan Tirnanić, novinar, filmski kritičar, pisac, glumac.

 

Izvor UNS/B92, 16. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u