Još jedna država povukla priznanje Kosova

Vlada Lesota povlači i sve prethodne izjave u vezi s Kosovom, naročito one koje se mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti

Lesoto je povukao priznanje Kosova i sve izjave koje se mogu tumačiti kao priznanje kosovske nezavisnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa premijerom i šefom diplomatije te kraljevine na jugu Afrike.

Lesoto je o odluci da revidira svoj politički stav o statusu Kosova obavestio Beograd u noti Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa Lesota, prenose beogradski mediji.

U noti se ističe da je „jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa završnim aktom iz Helsinkija, između ostalog, sa njegovim principima 3 i 4 i u još većoj meri je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, koja je usvojena u skladu sa glavom sedam Povelje UN“.

„Ministarstvo ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno“, navodi se u noti

Vlada Kraljevine Lesoto, kako se navodi, nije se izjasnila o ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen, odnosno kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati.

Ističe se da Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti.

 

Izvor Srna/N1, 16. oktobar 2018.

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u