Kocijas podneo ostavku zbog Makedonije

Kamenos je optužio Kocijasa da je manipulisao vladinim fondovima i bio čovek američkog finansijera i milijardera Džordža Soroša

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas podneo je ostavku nakon što je unutar vlade te zemlje došlo do rasprava o upotrebi imena Makedonija, prenosi Anadolija.

Grčki premijer Aleksis Cipras prihvatio je ostavku ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Premijer je zahvalio Kocijasu na doprinosu vladi i zemlji u celini u protekle tri i po godine, preneli su grčki mediji.

Dodaje se da će Cipras preuzeti i resor spoljnih poslova, s ciljem da vidi šta će se dogoditi sa Prespanskim sporazuma o promeni imena Makedonije, koji je Kocijas potpisao u junu ove godine, preneo je Tanjug.

Katimerini“ je ranije javio da je Kocijas ostavku podneo nakon jučerašnje žustre rasprave na sednici vlade sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog Prespanskog sporazuma.

Katimerini“ piše da je Kocijas bio nezadovoljan činjenicom da ga premijer Aleksis Cipras nije podržao i odbranio od napada Kamenosa, koji je lider manje članice vladajuće koalicije Nezavisnih Grka.

Prema istim izvorima, navodi grčki dnevnik, Kamenos je optužio Kocijasa da je manipulisao vladinim fondovima i bio čovek američkog finansijera i milijardera Džordža Soroša.

Saradnici bliski Kocijasu izjavili su da su ga Kamenosove optužbe „duboko povredile“.

 

Izvor Sputnjik, 17. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u