Napad u školi na Krimu, najmanje 18 mrtvih

Prema poslednjim podacima, nastradalo je 18 osoba, među kojima i napadač koji je izvršio samoubistvo

Sedamnaest osoba je poginulo, a 47 je povređeno u napadu u školi u krimskom lučkom gradu Kerču, javlja RT. Napadač identifikovan kao 18-godišnji student koji je posle izazivanja eksplozije izvršio samoubistvo. Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi tretira kao masovno ubistvo, a ne kao teroristički akt kako je ranije ocenjeno. Na Krimu proglašena trodnevna žalost.

18.45 – Broj mrtvih porastao na 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Rusije.

17.45 – Deaktivirana druga eksplozivna naprava koja je pronađena među ličnim stvarima osumnjičenog za napad, prenosi Rojters.

16.00 – Ruski istražni komitet napominje da je povređeno 47 ljudi. Na Krimu proglašena trodnevna žalost.

14.45 – Prema poslednjim podacima, nastradalo je 18 osoba, među kojima i napadač koji je izvršio samoubistvo. Veruje se da je bilo više napadača, prenosi Rojters.

14.30 – Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi tretira kao masovno ubistvo, a ne kao teroristički akt, prenosi RT.

14.10 – Bomba sa metalnim predmetima bila je postavljena u kafeteriji, saopštio je Ruski istraživački komitet.

14.00 – Poginulo je 13 osoba, a 50 je ranjeno. Među žrtvama je najviše tinejdžera, saopštava ruski istražni komitet.

13.50 – Iz Nacionalne garde Rusije tvrde da je u pitanju teroristički napad.

12.20 – Tas javlja da je povređeno 70 osoba. Istražuje se uzrok eksplozije.

Snažna eksplozija potresla je u popodnevnim satima Politehničku školu u Kerču, u istočnom delu Krima. Ruski istražni komitet navodi da je najmanje 18 osoba poginulo, uključujući i napadača, a da je 47 ranjeno. Tas je prethodno javio da je 70 povređenih.

Eksploziju je izazvao učenik te škole Vladislav Rosljakov, koji je potom izvršio samoubistvo, rekao je zvaničnik Sergej Aksjonov.

„Osumnjičeni napadač se ubio. On je bio učenik na četvrtoj godini koledža. Njegovo telo nađeno je u biblioteci na drugom spratu“, rekao je Aksjonov, prenela je agencija Tas.

Istražni komitet napominje da su sigurnosne kamere snimile napadača kako ulazi na koledž sa puškom i puca na studente.

Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi ipak tretira kao ubistvo, a ne kao teroristički akt kako je ranije ocenjeno. Dodaje da su svi koji su nastradali preminuli usled rana od vatrenog oružja.

Nakon početnih informacija da je uzrok eksplozije gas, agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore iz ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, prenela je da je u školi bila podmetnuta ručno napravljena eksplozivna naprava.

To je potvrdio i prvi zamenik direktora Nacionalne garde Rusije Sergej Melikov i dodao da se radi o terorističkom napadu.

Dekanka Politehničke škole Olga Grebenjikova izjavila je da je napadač s puškom upao u školu, aktivirao eksplozivnu napravu i počeo da puca u svakog koga je video, nakon čega je pucao u sebe, prenosi Rojters.

Kako je rekla, tela stradalih učenika se nalaze svuda u školi, a među ubijenima je i osoblje škole.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskim ministarstvima zdravlja i vanrednih situacija kao i drugim službama da preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili pomoć povređenima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, naređeno je da povređeni budu prebačeni u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima u Rusiji ukoliko je neophodno, prenosi Tas.

Predsednik Rusije kaže da se istražuju motivi napada na školu.

„Izrazio bih saučešće porodicama ubijenih i nadu da će se ranjeni uskoro oporaviti. Učinićemo sve da se to desi. Već sada je jasno da je počinjen zločin. Motivi i verzije ove tragedije se trenutno temeljno istražuju, o čemu ćemo obavestiti javnost“, ističe Putin.

Na mesto nesreće vojska je uputila oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za vanredne situacije. Rusko Ministarstvo za vanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni avion „iljušin 76“ sa psiholozima i spasiocima.

Na Krimu je proglašena trodnevna žalost.

 

Izvor RT/Rojters/Tanjug/RTS, 17. Oktobar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u