Opozicija odbacila debatu, Makedonija pred izborima?

Posle tri dana debate u Sobranju, poslanici opozicione VMRO-DPMNE odustali su od daljeg učešća u raspravi o ustavnim promenama

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE odustali su od učešća u debati o ustavnim promenama koja se već tri dana vodi u Sobranju, najavljujući da će glasati protiv promene imena Makedonije. Dan ranije, Stejt department pozvao tu stranku da podrži dogovor sa Atinom. Ukoliko svi poslanici te partije zaista budu glasali protiv, Makedoniju očekuju vanredni parlamentarni izbori krajem novembra.

Posle tri dana debate u Sobranju, poslanici opozicione VMRO-DPMNE odustali su od daljeg učešća u raspravi o ustavnim promenama, navodeći da je vreme da se glasa o predlogu vladajuće većine.

„Poslanici VMRO-DPMNE smatraju da nema potrebe da daljom debatom o predloženim ustavnim promenama i Prespanskom sporazumu, koji je narod već odbacio na referendumu“, navodi ta stranka, tražeći hitno glasanje o tom pitanju.

Vladajućoj koaliciji u Makedoniji za dvotrećinsku većinu u parlamentu, neophodnu za usvajanje ustavnih promena, trebaju glasovi 80 poslanika, odnosno devet više nego što imaju u ovom sazivu Sobranja.

„Jednoglasno je potvrđen stav da ćemo glasati protiv ustavnih promena“, navodi VMRO-DPMNE.

Ovakav potez najveće opozicione stranke u Makedoniji usledio je svega dan pošto je zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel pozvao lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da podrži ustavne promene zarad evroatlantskih integracija.

Premijer Zoran Zaev još je ranije najavio da će, ukoliko parlament ne podrži sporazum sa Grčkom, raspisati vanredne parlamentarne izbore.

 

Izvor Plusinfo/RTS, 18. oktobar 2018.

 

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u