Politika: Boris Tadić saslušan u policiji

Saslušan u svojstvu građanina u SBPOK-u pred tužiocem u pretkrivičnom postupku za ubistvo dvojice gardista

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije saslušan je u svojstvu građanina u SBPOK-u pred tužiocem u pretkrivičnom postupku za ubistvo dvojice gardista Dražena Jakovljevića i Dragana Milovanovića u kasarni u Topčideru, petog oktobra 2004.godine.

U izjavi za „Politiku” Tadić tvrdi da mu nisu postavljana pitanja u vezi sa saznanjima objavljenim u nekim medijima poslednjih dana, u kojima se pominje pokojni šef crnogorskog DB-a Vukašin Maraš koji je navodno tu istragu zataškao.

– Niko me nije pitao za Vukašina Maraša, kao ni za bilo kakve navode koji su objavljivani u režimskim tabloidima prethodnih dana. To je očigledan dokaz da su to nova saznanja relevantna samo za medijske istrage, a ne za stvarne istrage nadležnih institucija povodom tragične smrti dvojice gardista. Ne bi bilo prvi put da se ovaj slučaj zloupotrebljava od strane ovog režima i njihove medijske mafije u borbi protiv političkih protivnika, skretanja pažnje sa pljačkaških afera koje se upravo dešavaju u Srbiji i da bi se prikazao lažni pomak u istrazi – rekao je Tadić za naš list.

On je dodao da se na ovaj način instrumentalizuju i zloupotrebljavaju i pripadnici policije i tužilaštva, koji su prinuđeni da igraju ulogu u njihovoj  suštinski samo medijskoj predstavi.

– Za umešanost Vukašina Maraša u slučaj smrti gardista u Topčideru saznao sam tek iz objava režimskih tabloidnih medija, u kojima se, inače, iznose pogrešni elementarni podaci poput toga da sam ja u to vreme bio ministar odbrane SiCG, a tada sam već mesecima bio predsednik Srbije. Nikada ranije nisam čuo da je on na bilo koji način bio umešan u taj slučaj, a ostaje nejasno i kako je to Maraš mogao imati nadležnosti da prekida istrage s obzirom na funkcije koje je obavljao tada.

Crnogorski portal Borba.me objavio je juče da je nekadašnji šef službe Državne bezbednosti Crne Gore Vukašin Maraš, stopirao istragu o stradanju gardista. Maraš, koji je u vreme pogibije bio zamenik ministra odbrane SCG, više nije među živima, pa se njegovo ime ne nalazi u spisima koji su nedavno formirani po ovom predmetu.

Prema tvrdnjama pomenutog portala, bivši oficir Vojske Srbije i Crne Gore koji sada živi u Moskvi dao je nedavno iskaz u tužilaštvu tvrdeći da su dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.

U šverc te droge bili su uključeni i neki crnogorski državljani, čiji su očevi bili visoko pozicionirani u Vojsci Jugoslavije. Međutim, kako se veruje, prenosi crnogorski portal, Maraš je tada zataškao ovaj slučaj, kako te osobe ne bi bile saslušavane povodom tog događaja, a među njima je bilo i onih sa podebljim dosijeima.

– Maraš je bio ključni igrač i vrlo moćna, kontroverzna osoba, koja se dovodila u vezu sa mnogim aferama. Tada je bio na poziciji zamenika ministra odbrane Srbije i Crne Gore. Istražni organi imaju spisak svih koji se dovode u vezu sa švercom pomenute droge, a među njima ima i crnogorskih državljana, a neki od njih su dovođeni u vezu sa Marašem. On je tada stopirao sve to, jer su neki od njih, navodno, radili za crnogorsku službu, ali je nedavno, svedočenjem jednog bivšeg oficira sve izašlo u javnost – saznaje portal „Borba”.

Predrag Savić, jedan od punomoćnika porodice oštećenih navodi za naš list da mu ova informacija zvuči potpuno neverovatno.

– Prema tvrdnjama pokojnog Vladana Batića, koji je do smrti bio punomoćnik porodica oštećenih, Maraš je bio taj koji je obećavao da će istraga da bude nastavljena. Istragu su zaustavljali ljudi iz vrha BIA. Priča oko svedočenja Tadića, javlja se periodično – kaže Savić za „Politiku”.

Jakovljević i Milovanović su nađeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine, oko devet časova. Prema rečima ovog oficira, ubistvu u kasarni prethodila je istraga o švercu droge koju je vodio pripadnik tadašnjeg DB-a.

Povodom pogibije gardista u vojnom objektu Karaš, do sada su vođene dve zvanične istrage: jedna koju je vodilo tadašnje odeljenje Okružnog suda u Beogradu utvrdila je da je reč o ubistvu i samoubistvu, odnosno da je gardista Jakovljević pucao u Milovanovića, a da je potom izvršio samoubistvo, dok je istraga nezavisne državne komisije pokazala da je vojnike ubila treća osoba.

U međuvremenu, urađena je 3-D dopuna forenzičkog nalaza pogibije dvojice gardista koja je, kako su tvrdili punomoćnici porodica oštećenih nakon njene prezentacije, „nepobitno, matematički, naučno, stručno i pravno pokazala da je Jakovljevića i Milovanovića ubila treća osoba”.

 

Izvor Politika, 18. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u